Изкуственият интелект може да се окаже Свещеният Граал за веригата на доставки

Пазарът на нови технологични услуги, фокусирани върху веригите за доставки, може да струва повече от 20 милиарда долара годишно през следващите пет години

19:41 | 3 май 2022
Обновен: 21:24 | 3 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните две години серия от неочаквани събития разбиха глобалните вериги за доставки. Коронавирусът, войната в Украйна, Брекзит и контейнеровоз, заклещен в Суецкия канал, се комбинираха, за да забавят доставките на всичко - от велосипеди до храна за домашни любимци.

В отговор нарастваща група от стартиращи фирми и утвърдени логистични фирми създадоха мултимилиардна индустрия, прилагаща най-новите технологии, за да помогне на бизнеса да сведе до минимум прекъсването, пише "Ройтерс".

Interos Inc, Fero Labs, KlearNow Corp и други използват изкуствен интелект и други авангардни инструменти, така че производителите и техните клиенти да могат да реагират по-бързо на доставчиците, да следят наличността на суровини и да преминават през бюрократичната бъркотия на трансграничната търговия.

Пазарът на нови технологични услуги, фокусирани върху веригите за доставки, може да струва повече от 20 милиарда долара годишно през следващите пет години, казаха анализатори пред "Ройтерс". До 2025 г. повече от 80% от новите приложения за веригата за доставки ще използват по някакъв начин изкуствен интелект и наука за данни, според изследователската фирма Gartner.

„Светът стана твърде сложен, за да се опитваме да управляваме някои от тези неща с електронни таблици“, каза Дуайт Клапич, анализатор на Gartner.

Interos, оценен на повече от 1 милиард долара в последния си кръг на финансиране, е един от най-успешните стартъпи на зараждащия се пазар. Базираната в Арлингтън, Вирджиния, компания казва, че е определила 400 милиона бизнеса в световен мащаб и използва машинно обучение, за да ги наблюдава от името на корпоративни клиенти, като ги предупреждава незабавно, когато пожар, наводнение, хакване или каквото и да било друго събитие причини потенциално смущение.

Преди руските танкове да влязат в Украйна през февруари, компанията е оценила въздействието на инвазията. Interos заяви, че е идентифицирала около 500 американски фирми с преки отношения с доставчици с компании в Украйна. По-нататък по веригата Interos установи, че 20 000 американски компании имат връзки с доставчици от второ ниво в Украйна, а 100 000 американски фирми имат връзки с доставчици от трето ниво.

Главният изпълнителен директор Дженифър Бишели каза, че след началото на войната 700 компании са се обърнали към Interos за помощ при оценката на излагането им на доставчици в Украйна и Русия. Тя каза, че компанията разработва нов продукт, за да изиграе други хипотетични сценарии за прекъсване на веригата за доставки като нахлуване на Китай в Тайван, за да могат клиентите да разберат излагането си на риск и къде да намерят алтернативни доставчици.

Сътресенията във веригата на доставки са неизбежни, каза Бишели пред "Ройтерс". "Но мисля, че ще станем по-добри в минимизирането на тези смущения."

Американската авиокомпания Delta Air Lines Inc, която харчи повече от 7 милиарда долара годишно за кетъринг, униформи и други стоки в допълнение към бюджета си за самолети и гориво, е една компания, използваща Interos, за да следи своите 600 основни доставчици и общо 8000 доставчици.

„Не очакваме да избегнем следващата криза“, каза Хедър Остис, шеф на веригата за доставки на Delta. "Но ние очакваме да бъдем много по-ефективни от нашите конкуренти в начина, по който оценяваме риска, когато това се случи."

Базираната в Санта Клара, Калифорния, KlearNow продава платформа, която автоматизира тромави процеси на митническо освобождаване, доминирани от документи на хартия.

Това беше спасение за EED Foods, базирана в Донкастър, Англия, която внася чешки и словашки сладкиши и пушени меса за клиенти във Великобритания.

„Преди Брекзит бяхме много уплашени, че ще трябва да закрием“, каза Елена Острерова, мениджър покупки на EED. "Но вместо това сме заети както никога досега."

Острерова казва, че нейната компания все още расте с годишен темп от 40% след влизането в сила на Брекзит в началото на 2020 г., отчасти защото някои конкуренти се отказаха, вместо да се справят с обременяващата нова документация за внос от Европейския съюз.

Тя каза, че платформата за митническо оформяне на KlearNow следи стотиците ѝ пратки от Централна Европа, отчитайки общите стойности на хиляди артикули, коригирайки грешките във всичко от страната на произход до брутното нетно тегло и предоставя входящ номер - под който се намира цялата информация за пратката - за компанията, която я транспортира до Великобритания.

„Имаме минимално човешко участие“, каза Острерова, което спестява време на компанията и разходите за ръчно въвеждане на данни.

Берк Биранд, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Fero Labs, каза, че пандемията от коронавирус подчертава необходимостта производителите да се адаптират към променящите се доставчици, за да могат да продължат да произвеждат идентични продукти, независимо от произхода на суровините.

Платформата на стартъпа използва машинно обучение, за да наблюдава и адаптира как суровините от различни доставчици влияят върху качеството на продукта - от различни примеси в стоманата до нивото на вискозитет в повърхностно активното вещество, ключова съставка в шампоана. След това системата комуникира с инженерите на завода, за да настрои производствените процеси, така че да се поддържа последователността на продукта.

Дейв ДеУолт, основател на фирмата за рисков капитал NightDragon, която бе начело на кръга на финансиране на Interos от 100 милиона долара от Серия C миналата година, казва, че регулаторите ще проявят много по-голям интерес към риска от веригата за доставки.

supply chain

„Ако имате проблем с веригата за доставки, който може да ви струва голяма акционерна стойност, вие също ще носите голяма отговорност“, каза DeWalt. "Вярвам, че това ще се случи в близко бъдеще."

Големите логистични фирми също внедряват машинно обучение, за да повишат своята конкурентоспособност. Американският оператор на камиони Ryder System Inc използва данните в реално време от своя автопарк и тези на своите клиенти и партньори, за да създаде алгоритми за прогнозиране на модели на трафик, наличност на камиони и ценообразуване.

Фирмата за рисков капитал от Силициевата долина Autotech Ventures инвестира както в KlearNow, така и в newtrul, които обобщават данни от системите за управление на транспорта в силно фрагментирания сектор на камионите в САЩ, за да предскажат промени в цените.

„Картографирането на вашата верига за доставки и взаимосвързаност на ниво отделна част е Свещеният Граал“, каза партньорът на Autotech Бурак Чендек.