Установените случаи на Covid в Шанхай достигнаха 13 000 

Епидемията в китайския финансов център помрачава перспективите за растеж и заплашва да наруши глобалната верига за доставки

19:15 | 5 април 2022
Обновен: 22:17 | 5 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път Шанхай съобщи за повече от 13 000 случая на Covid дневно, тъй като мащабното блокиране на 25 милиона жители и масовите тестове разкриха широко разпространение на силно заразния вариант Омикрон, пише Bloomberg.

Епидемията в китайския финансов център увеличи общия брой на заразените в страната до 16 412 за понеделник, което е най-високата еднодневна стойност, регистрирана във втората по големина икономика в света по време на пандемията - това помрачава перспективите за растеж и заплашва да наруши глобалната верига за доставки.

Настоящата вълна на заразата в Китай надхвърля нивото, наблюдавано през февруари 2020 г., когато еднодневна корекция в начина на проследяване на случаите доведе до надвишаване на 15 000 заразени дневно, концентрирани предимно в Ухан. Нарастването на броя на заболелите в Шанхай, въпреки блокирането на целия град, подчертава предизвикателството, пред което е изправена страната, за да се върне към целта на президента Си Дзинпин за нулево ниво на заболеваемост.

В понеделник в Шанхай са регистрирани 13 354 местни случая, което е скок спрямо 9 006 случая ден по-рано и спрямо почти нулевите стойности в началото на март, според изявление на местното правителство. Въпреки че двуфазното блокиране на града официално приключва рано във вторник, широко разпространените инфекции означават, че повечето жилищни квартали остават под карантина в продължение на дни или дори седмици. 

Хиляди медицински служители от цял Китай пристигнаха в града, за да помогнат за провеждането на тестовете, съобщи агенция Синхуа. Народноосвободителната армия също е мобилизирала повече от 2000 военни медици, за да подкрепят усилията на Шанхай за борба с вируса, посочва PLA Daily.

Предприятията и някои заводи остават затворени, като заводът на Tesla Inc. в Шанхай - първата ѝ гигафабрика извън САЩ - навлиза във втора седмица на прекъсване на работата.

Пекин изпрати вицепремиера Сун Чунлан в Шанхай, за да наблюдава усилията за превенция. Сун нареди на местните власти да ограничат епидемията "възможно най-скоро", което показва, че Китай остава привърженик на твърдата си позиция "Covid нула" въпреки ескалиращата криза. През по-голямата част от пандемията страната се опитваше да унищожи вируса - нещо, което стана все по-трудно, тъй като патогенът мутира и стана по-преносим, избягвайки дори най-строгите гранични ограничения и карантинни режими. 

Китай е последната страна в света, която все още се държи толкова твърдо по отношение на Covid, след като други места, които се стремяха към изкореняване, включително Сингапур, Австралия и Нова Зеландия, започнаха да се отварят, след като ваксинацията достигна ключови нива. 

Макар че Си обеща да намали икономическото и социалното въздействие на мерките си за борба с Covid, епидемията в Шанхай предизвика рязко покачване на цените на местните храни, тъй като жителите се надпреварват да се запасяват с провизии, и затрудни достъпа на жителите с хронични заболявания до крайно необходимото им лечение.