ЕС ще удвои количеството на съхранявания газ до следващата зима

Блокът ще предоставя субсидии на компаниите, за да се намали зависимостта от руските доставки

18:30 | 4 март 2022
Обновен: 19:07 | 4 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ЕС възнамерява да увеличи повече от два пъти количеството газ в хранилищата до следващата зима, като предостави субсидии, за да намали зависимостта си от руските доставки, пише Financial Times.

Проектопредложение на Европейската комисия, до което Financial Times има достъп, ще постави за цел 80% от капацитета на хранилищата да бъде запълнен до 30 септември, в сравнение с 29% сега.

Брюксел предлага да се премахнат таксите за пренос на съхранявания газ, като се удвои сегашната 50-процентна отстъпка, и се позволи на правителствата да плащат на компаниите за съхранението му.

В документа, който се очаква да бъде приет във вторник, се предлага да се предлагат договори за разлика, които ще гарантират минимална цена за газа, ако стойността му спадне, докато се съхранява, но могат да се използват и други субсидии.

Политиците обвиниха Русия, че умишлено намалява доставките на газ, за да повиши цените, като през 2021 г. те ще се увеличат със 170%. Резервите от газ биха позволили на държавите да компенсират недостига. На Русия се падат 39% от доставките на газ за ЕС, а блокът досега пренебрегваше призивите за ембарго след инвазията в Украйна.

Руската петролна компания "Газпром" има влияние и върху почти една трета от всички газови хранилища в Германия, Австрия и Нидерландия.

Кадри Симсон, комисар по енергетиката, също обмисля да определи задължително ниво на съхранение всяка година.

В документа се предлага държавите да наложат извънредни данъци на доставчиците на енергия, за да компенсират клиентите за високите разходи. Но такива мерки могат да действат само до 30 юни и не трябва да са ретроспективни.

Брюксел иска също така по-бързо внедряване на възобновяемата енергия. Според настоящите предложения за намаляване на въглеродните емисии търсенето на газ ще намалее с 23% до 2030 г.

"При високи цени на газа координираните действия биха могли да намалят допълнително зависимостта на ЕС", се казва в документа, който може да се промени преди приемането му.

В него се настоява за по-бързи процеси на планиране и по-големи инвестиции. Страните имат постъпления от продажбата на въглеродни разрешителни в рамките на схемата за търговия с емисии. През 2021 г. приходите възлизат на 30 млрд. евро, което е двойно повече от предходната година поради високите цени.

"Тези приходи могат да бъдат инвестирани в ускоряване на внедряването на възобновяема енергия", се казва в документа. В него се добавя, че почти една четвърт от проектите за слънчева енергия са били отложени или отменени през 2021 г. поради по-високите разходи за материали и транспорт.

Други идеи включват "ускорител на водорода", който ще увеличи производството и ще изгради инфраструктура за транспортиране на сгъстения газ като алтернативно нисковъглеродно гориво, както и набавяне на повече втечнен природен газ.

Селскостопанските субсидии следва да се използват за финансиране на съоръжения за биогаз, които превръщат оборския тор и други отпадъци в газ, който може да се изгаря.

В изказване пред Европейския парламент в четвъртък Симсън заяви, че ЕС трябва да "постигне резултати в областта на устойчивостта, диверсификацията и енергийния преход. Стана болезнено ясно, че не можем да си позволим да дадем на трета страна властта да дестабилизира енергийните ни пазари или да влияе върху енергийния ни избор".