Източна Европа разширява интервенциите, за да предпази валутите си от войната

Централните банки се намесват в подкрепа на валутите в Полша, Унгария и Чешката република

17:30 | 4 март 2022
Обновен: 19:31 | 4 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Източните държави от Европейския съюз засилват пазарните интервенции, за да защитят валутите си от разпродажбите, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Bloomberg.

Чешката централна банка продаде чуждестранна валута на пазара в петък, присъединявайки се към паричния регулатор в Полша, който се намесва за трети път тази седмица, споделят запознати с трансакциите. Междувременно унгарският форинт се срина до рекордно ниско ниво спрямо еврото, въпреки повишението на лихвения процент в четвъртък.

Активите в региона, особено ликвидните, свободно търгувани валути на най-големите икономики, бяха уязвими от рисковите настроения, които доминират на световните пазари, след като Русия беше засегната от санкции заради войната си в Украйна. Само рублата се обезцени повече от форинта, кроната и злотата след инвазията.

E Europe

Според Пьотр Матис, анализатор в InTouch Capital Markets Ltd., войната дестабилизира валутите точно в момент, когато поредицата от увеличения на лихвените проценти подобряваше перспективите им.

"Източноевропейските централни банки предприеха решителни мерки за повишаване на лихвените проценти в отговор на спираловидната инфлация", каза Матис. "Ако не беше войната в Украйна, валутите на региона вероятно все още щяха да укрепват".

Централните банки от региона имат твърда валута за продан, след като натрупаха големи резерви от повече от десетилетие трансфери от ЕС и силен растеж. В Чешката република, например, има 175 млрд. долара, с които може да се покрие повече от година внос.

Резервът, описан от централните банкери в Прага като "огромен", е наследство от валутната политика на страната от миналото десетилетие, когато политиците се опитваха да поддържат слаба крона чрез продажба на местната валута на пазара. Чешката централна банка заяви в петък, че използването на запаса "в настоящата извънредна ситуация е напълно оправдано".

E Europe

След съобщението кроната се повиши с 0,9%, а по-късно намали някои печалби, като в Прага се търгуваше около нива от 25,74 за евро. ЧНБ заяви, че няма да публикува подробности за пазарните интервенции.

Интервенциите на Полша само за кратко обърнаха спада на злотата, като валутата отслабна с 0,8% спрямо еврото до 4,853. Форинтът изгуби цели 2,9%, преди да се търгува на 386,7, което е спад от 1,6% за деня.

Централната банка на Унгария заяви, че по правило не коментира потенциални валутни интервенции. Тя обаче потвърди изявлението си от 1 март, че е "готова да се намеси с всички елементи на своя инструментариум, за да осигури стабилността на вътрешните финансови пазари".

Докато Полша, Унгария и Чешката република исторически рядко са се намесвали на валутните пазари, членовете на ЕС Румъния и Хърватия, както и страната извън ЕС Сърбия, прилагат режими на управляван флоут, при които централните банки редовно купуват и продават на пазара, за да поддържат местната валута под контрол.