Moody's и Fitch понижиха рейтинга на Русия до боклук

S&P също предупреди за по-нататъшни съкращения на рейтинга на страната

08:09 | 3 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кредитният рейтинг на Русия беше намален до "боклук" от Moody's Investors Service и Fitch Ratings, тъй като нарастват рисковете международните санкции, наложени в отговор на инвазията на страната в Украйна, да подкопаят нейната способност и желание да обслужва дълга си.

Moody's понижи рейтинга на дългосрочния външен дълг на Русия до B3 от Baa3 в четвъртък. В него се цитира „повишен риск от прекъсване на изплащането на държавния дълг, предвид строгите и координирани санкции и значителните опасения около готовността на Русия да обслужва задълженията си“.

Това се случи, след като Fitch понижи Русия с шест нива до B от BBB и постави рейтинга на отрицателен в сряда, позовавайки се на отслабване на външните и публичните финанси, забавяне на растежа, повишен вътрешен и геополитически риск и потенциал за по-нататъшни санкции. Санкциите "повишиха рисковете за макрофинансовата стабилност" и представляват огромен шок за кредитните основи на Русия, се казва в изявление на рейтинговата компания.

Понижаването на рейтинга на Fitch поставя Русия наравно със страни като Нигерия и Боливия и следва решението на S&P Global Ratings да понижи Русия миналата седмица до BB+ от BBB-. S&P също предупреди за по-нататъшни съкращения.

Fitch посочи специално санкциите от САЩ и Европейския съюз, забраняващи транзакции с централната банка на Русия, които според рейтинговата компания ще имат по-голямо въздействие върху кредитните основи, отколкото всички предишни ограничения. Fitch също очаква допълнителни санкции срещу банковия сектор на страната. Ходовете също могат да натежат върху желанието на нацията да обслужва дълга си.

„Предполагаме, че санкциите на САЩ, забраняващи транзакции с Министерството на финансите, няма да попречат на обслужването на руския държавен дълг, но това не е ясно и рискът от такава тежка мярка се е увеличил значително“, пишат анализатори на Fitch.