Петролът може да мине $100 през 2022 г., тъй като търсенето изпреварва предлагането

Цените на петрола се повишиха с 50% през 2021 г. но ОПЕК не иска петрол на цена от 100 долара

09:31 | 13 януари 2022
Обновен: 12:55 | 13 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола, които се покачиха с 50% през 2021 г., ще се повишат още повече тази година, прогнозират някои анализатори, казвайки, че липсата на производствен капацитет и ограничените инвестиции в сектора могат да вдигнат суровия петрол до $90 или дори над $100 за барел.

Въпреки че вариантът Омикрон изтласка случаите на COVID-19 далеч над пиковете, достигнати миналата година, анализаторите твърдят, че цените на петрола ще бъдат подкрепени от нежеланието на много правителства да възстановят строгите ограничения, които удариха световната икономика, когато пандемията се засили през 2020 г.

Фючърсите на суровия петрол Brent се търгуваха близо 85 долара в сряда, достигайки двумесечни върхове.

„Ако приемем, че Китай не претърпи рязко забавяне, че Омикрон всъщност ще изчезне и способността на ОПЕК+ да повишава производството ще бъде ограничена, не виждам причина петролът Brent да не може да се придвижи към $100 през първото тримесечие, вероятно по-рано“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, група, известна като ОПЕК+, постепенно облекчават съкращенията на производството, въведени при срива на търсенето през 2020 г.

Въпреки това, много по-малки производители не могат да увеличат предлагането, а други са предпазливи да изпомпват твърде много петрол в случай на подновяване на неуспехите срещу COVID-19.

Morgan Stanley прогнозира, че петролът Brent ще достигне 90 долара за барел през третото тримесечие на тази година.

С перспективата за изчерпване на запасите от суров петрол и ниския свободен капацитет до втората половина на 2022 г. и ограничените инвестиции в нефтения и газовия сектор, пазарът ще има малък запас на безопасност, каза банката.

Анализаторите на JPMorgan заявиха в бележка в сряда, че очакват покачване на цените на петрола с до 30 долара, след като Администрацията за енергийна информация (EIA) и Bloomberg понижиха оценките за капацитет на ОПЕК за 2022 г. съответно с 0,8 милиона барела на ден (bpd) и 1,2 милиона bpd.

Въпреки това банката добави, че също така очаква цените на петрола да "надскочат" $125 за барел тази година и $150 през 2023 г.

Старшият вицепрезидент по анализите на Rystad Energy Клаудио Галимберти каза, че ако ОПЕК е дисциплинирана и иска да запази пазара стегнат, тя може да повиши цените до 100 долара.

ceni petrol

Той обаче каза, че не смята това за вероятен сценарий и докато петролът може „за момент“ да достигне над 90 долара тази година, натискът за намаляване на цените ще дойде от увеличаването на производството в Канада, Норвегия, Бразилия и Гвиана.

Министърът на петрола на Оман Мохамед Ал Румхи също каза във вторник, че групата не иска да види барела петрол за 100 долара.

„Светът не е готов за това“, каза Ал Румхи, цитиран от Bloomberg.

Високите цени на петрола, които също повишават цените на бензина и дизела, биха могли да задържат инфлацията неудобно висока и през 2022 г. на фона на разкъсаните глобални вериги за доставки, забавяйки икономическото възстановяване от пандемията в много страни.

Междувременно Standard Chartered повиши прогнозата си за Brent за 2022 г. с $8 до $75 за барел и прогнозата си за Brent за 2023 г. със $17 до $77.

В проучване на "Ройтерс" в края на декември 35 икономисти и анализатори прогнозират, че Brent ще бъде средно 73,57 долара за барел през 2022 г., с около 2% по-ниско от консенсуса от 75,33 долара през ноември. Прогнозата показва средната цена за годината, а не пика.

Цените на Brent не са достигали $90 и $100 от 2014 г., когато те се оттеглиха от пик над $115 до $57 до края на годината.