Бунтовете в Казахстан намалиха световния добив на биткойн

През август страната е генерирала 18% от световната изходна мощност на биткойни

08:01 | 7 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалната изчислителна мощност на биткойн мрежата намаля рязко, тъй като спирането тази седмица на интернет връзките в Казахстан по време на смъртоносните бунтове удари бързо развиващата се индустрия за добив на криптовалута в страната.

Миналата година Казахстан стана вторият по големина център за копаене на биткойни в света след Съединените щати, според Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж, след като основният център Китай ограничи дейността за копаене на криптовалути.

Русия изпрати парашутисти в Казахстан в четвъртък, за да помогнат за потушаването на въстанието в цялата страна, след като насилието се разпространи в строго контролираната бивша съветска държава. Полицията съобщи, че е убила десетки бунтовници в главния град Алмати, докато държавната телевизия съобщи, че 13 членове на силите за сигурност са загинали.

Интернет беше спрян в сряда в цялата страна в това, което мониторинговият сайт Netblocks нарече "затъмнение в интернет в национален мащаб".

Този ход вероятно е попречил на базираните в Казахстан миньори да имат достъп до биткойн мрежата.

Биткойн и други криптовалути се създават или „копаят“ от мощни компютри, обикновено в центрове за данни в различни части на света, които се състезават за решаване на сложни математически пъзели в силно енергоемък процес.

През август миналата година, според най-новите налични данни, на Казахстан се падаха 18% от глобалния хешрейт - крипто жаргон за количеството изчислителна мощност, използвана от компютрите, свързани към биткойн мрежата.

През април, преди последното ограничаване на добива на биткойни в Китай, нивото беше само 8%.

Хешрейтът в големите пулове за копаене на криптовалути - групи от миньори на различни места, които се обединяват, за да произвеждат биткойни - включително AntPool и F2Pool, отбеляза спад в четвъртък с около 14% от нивото си късно във вторник, според данни от минната компания BTC. com.

И все пак спадът в хешрейта не е непременно в подкрепа на цената на биткойн.

Биткойн продължи седмичния си спад в петък, падайки под $42 000 до нива, невиждани от септември.

Най-голямата криптовалута се понижи с цели 4,9% до 41 008 долара, отбелязвайки спад от около 40% от рекорда си близо до $69 000, достигнат на 10 ноември. Вторият по големина етер падна с цели 8,3% до най-ниското си ниво от 30 септември.

Колкото повече миньори в мрежата, толкова по-голямо количество компютърна мощност е необходимо за копаене на нови биткойни. Хешрейтът пада, ако миньорите излязат от мрежата, което на теория улеснява останалите миньори да произвеждат нова монета.

Казахстанските ферми за крипто копаене се захранват предимно от остарели въглищни централи, които сами по себе си - заедно с въглищните мини и цели градове, построени около тях - са главоболие за властите, които се стремят да декарбонизират икономиката.

Миналата година казахстанското правителство заяви, че планира да затвори нерегистрираните "сиви" миньори, които според него може да консумират два пъти повече енергия от "белите" или официално регистрираните.

Енергийното министерство заяви миналата година, че "сивият" добив може да консумира до 1,2 GWt електроенергия, което заедно с 600 MWt на "белите" миньори достига до около 8% от общия производствен капацитет на Казахстан.

Въстанието в страната започна с протести в западната част на страната срещу новогодишното увеличение на цените на горивата.