Правителството на Казахстан подаде оставка след протести заради цената на горивата

Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати късно във вторник, за да разгони стотици протестиращи от главния площад в Алмати

08:32 | 5 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прие оставката на правителството в сряда, съобщи неговият офис, след като увеличението на цените на горивата в богатата на петрол централноазиатска страна предизвика протести, при които близо 100 полицаи бяха ранени, предаде "Ройтерс".

Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати късно във вторник, за да разгони стотици протестиращи от главния площад в Алмати, най-големият град на бившата съветска република, а сблъсъците продължиха с часове в близките райони.

Протестите разклатиха имиджа на бившата съветска република като политически стабилна и строго контролирана страна, която тя използва за привличане на стотици милиарди долари чуждестранни инвестиции в петролната и металургичната си промишленост през три десетилетия на независимост.

Говорейки с действащите членове на кабинета, Токаев нареди на тях и управителите на провинции да възстановят контрола върху цените на пропан-бутан и да го разширят до бензин, дизел и други "социално важни" потребителски стоки.

Той също така нареди на правителството да разработи закон за личен фалит и да обмисли замразяване на цените на комуналните услуги и субсидиране на наемните плащания за бедни семейства.

Той каза, че ситуацията се подобрява в засегнатите от протестите градове и населени места след обявяването на извънредно положение, което включва полицейски час и ограничения за движение.

Протестите започнаха в произвеждащата петрол западна провинция Мангистау в неделя след вдигането на цените на горивата ден по-рано, след което цената им се увеличи повече от два пъти.

Токаев обяви извънредното положение в Алмати и Мангистау и каза, че зад насилието стоят местни и чуждестранни провокатори.

Отделно вътрешното министерство каза, че в допълнение към Алмати през нощта са били атакувани правителствени сгради в южните градове Шимкент и Тараз, като 95 полицаи са били ранени при сблъсъци. Полицията е задържала над 200 души.

Кметът на Алмати Бакитжан ​​Сагинтаев каза в обръщение към жителите, че ситуацията в града е под контрол и силите за сигурност задържат "провокатори и екстремисти".