Полският президент наложи вето на закона за медиите

САЩ настоя за отпадането на закона, която щеше да засегне Discovery

15:30 | 27 декември 2021
Обновен: 15:31 | 27 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на законопроект, който би принудил Discovery Inc. да продаде по-голямата част от най-популярната частна телевизионна мрежа в страната, като по този начин прекрати спор, който обтегна отношенията със САЩ, пише Bloomberg.
Законопроектът, приет с изненадващо гласуване в парламента на 17 декември, изненада Вашингтон и накара хиляди поляци да излязат по улиците в знак на протест срещу това, което те смятат за опит на управляващите националисти да запушат устата на независим телевизионен оператор. Ако бъде приложен, законът щеше да принуди американския медиен гигант да продаде повече от 50% от местното си подразделение.

"Съгласихме се на нещо и трябва да удържим на думата си", каза Дуда на пресконференция, като се позова на договор, подписан от Полша със САЩ през 1990 г. "Повечето от моите сънародници не искат повече спорове".

Законът постави Дуда в затруднено положение. Бивш член на управляващата партия "Право и справедливост", той беше притискан от политическите си съюзници да подпише закона незабавно. Междувременно САЩ призова членката на НАТО да наложи вето на законопроекта с аргумента, че той ще навреди на настроенията на инвеститорите и свободата на медиите. Discovery също се зарече да се бори срещу предложените промени.

Влиятелният новинарски канал TVN е трън в очите на правителството, като описва случаите на безстопанственост и корупция от страна на управляващата партия по време на шестгодишното им управление. Полските лидери националисти заявиха, че новите правила са необходими, за да се предпазят от поглъщане на медии от страни като Русия и Китай.

Дуда се съгласи, че Полша се нуждае от законодателство, което да защитава медийния пазар от нежелани собственици, но заяви, че такъв закон трябва да бъде въведен по начин, който да не нарушава никакви споразумения и да дава на настоящите собственици справедлив шанс да продадат своите дялове.

Той също така заяви, че подписването на спорния медиен закон ще отвори още едно бойно поле в страната в момент, когато тя се бори с пандемията Covid-19 и с рязкото покачване на инфлацията.