Амстердам преживява финансов ренесанс

Европа трябва да си вземе поука

14:19 | 27 декември 2021
Обновен: 15:31 | 27 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Трудно е да се преувеличи историческото значение на Амстердам за глобалния капитализъм. Той създаде фондовата борса, Балона на лалетата и една толкова голяма мегакорпорация, която разполагаше със собствени пари, армия и колония. По-късно икономистите се запитаха дали в начина, по който холандците възприемат парите, няма нещо почти магическо, пише Лионел Лоран в Bloomberg Opinion.
Това очарование отслабва с падането на империите и началото на ерата на глобалното инвестиционно банкиране, която противопоставя Уолстрийт на Лондон. Смущаващото разделяне на нидерландската банка ABN Amro през 2007 г. даде сигнал за края на забавленията. Гордостта на нидерландските финанси се изразява в данъчно планиране, фиктивни компании и... компаниите на Shell.

И все пак през тази година Амстердам се радва на нов вид Златен век - поне от финансова гледна точка, тъй като през тази зима градът се намира под възбрана. Той е един от няколкото финансови центрове, които привличат повече бизнес след излизането на Великобритания от единния пазар на Европейския съюз, и вероятно е градът, който в най-голяма степен е надминал очакванията. Въпреки това печалбите му могат да се окажат мимолетни, ако останалата част от континента не успее да надгради успеха му.

Royal Dutch Shell plc може и да напуска Нидерландия заради Обединеното кралство, но след Brexit много финансови потоци се насочиха в друга посока. Прекратяването на неограничения достъп до пазарите на ЕС за лондонското Сити превърна Амстердам в най-големия европейски център за търговия с акции тази година, след като компании като London Stock Exchange Group и Cboe Global Markets създадоха там нови континентални центрове. 

Това можеше да бъде еднократен случай, но инерцията се прояви и на други места. Амстердам отрано прие фирмите с празен списък, а "Dutch Star Companies One" - първата, която се листва на Euronext Amsterdam - пуска на пазара така наречените SPAC, както някога "United East India Company" пускаше на вода кораби. Оттук идва и рекордният брой първични публични предлагания на холандския пазар през 2021 г. (към 24 декември), които набраха 5 млрд. долара - вторият по големина годишен обем от две десетилетия насам.

Честита SPAC година 
SPAC
Ако парите са намерили дом в Амстердам, това е така, защото градът е добре изграден, със силни транспортни и телекомуникационни връзки. Това е помогнало за засилване на мрежовите ефекти от повече търговия и нови корпоративни централи. Освен това английският език, основният език на финансите, е цар и там се говори много директно - "bespreekbaarheid", или говоренето, означава, че за всичко може и трябва да се говори. В Париж нещата не стоят по този начин.

Всичко това прави Нидерландия да звучи като център, специализиран в размяна на документи и регистриране на сделки. Въпреки това нидерландските вътрешни корпоративни шампиони също процъфтяват в света след ковида. Силното представяне на фондовия пазар на ASML Holding NV - пазарен лидер в областта на авангардното оборудване за производство на полупроводници - и на фирмата за обработка на плащания Adyen показва глобалния потенциал на базираните в Европа технологични фирми.

Съоснователят на Adyen Питер ван дер Дос казва, че европейската стартъп сцена догонва американската, като успешните компании се развиват след известно изоставане, и посочва холандски технологични успехи като TomTom. Нидерландия е третата най-бързо развиваща се европейска екосистема за инвестиране на рисков капитал, според аналитичната фирма dealroom.co.

А сега лошите новини. Макар и да е на висота, Амстердам все още е обективно малък и изостава от Париж и Франкфурт. Градът е известен и с тавана на бонусите си от 20% от заплатата, което може би е причината да не се наблюдава увеличение на банкерите милионери на негова територия между 2015 и 2019 г. 

Амбициите на Европа да се конкурира с все още доминиращата Великобритания и растящите САЩ и Азия ще изискват много повече от ефекта Амстердам. Brexit отслаби Лондонското сити - британският хедж-финансист Пол Маршал заяви, че британската фондова борса се е превърнала в "глобален задник" - но тя си остава най-големият финансов център в Европа, който през 2021 г. е реализирал 121 IPO и 26,2 млрд. долара (към 24 декември). На Западна Европа, с изключение на Обединеното кралство, се падат едва 12% от глобалните IPO-та.

Трудно е и да се радваме напълно, когато САЩ и Азия разширяват глобалната си преднина и когато мозъчният тръст New Financial изчислява, че пазарният дял на ЕС може да се свие до около 10% от глобалната финансова дейност през следващите две десетилетия. Континентът се нуждае от повече разходи за научни изследвания и повече инвестиции и Амстердам не е изключение.

Един от начините ЕС да се възползва от успеха на Амстердам би бил да интегрира и свърже по-добре 27-те си национални фондови пазари чрез дългоочаквания "съюз на капиталовите пазари". Хармонизирането на правилата на целия континент и намаляването на бариерите за навлизане на пазара биха позволили да се освободят повече спестявания на домакинствата и да се формират по-големи фондове за инвестиционен капитал. Повече компании като Adyens и ASML биха могли да се появят по органичен път, вместо чрез настоящата мода на индустриална политика, насочена отгоре надолу и благоприятстваща големите предприятия от типа на френско-германския Airbus. 

Съюзът на капиталовите пазари се обсъжда от десетилетия, но Brexit го прави още по-належащ. Твърде рано е да се каже кой град ще се превърне в лидер при такъв сценарий - може би голяма столица като Париж, а може би никой. Дотогава Европа има късмет, че разполага с Амстердам.