ЕС вероятно ще включи газ и ядрена енергия в зелените списъци

Природният газ не е "идеален" енергиен източник, но е по-добър от въглищата, каза Тиери Бретон

17:49 | 19 декември 2021
Обновен: 17:49 | 19 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз вероятно ще включи газа и ядрената енергия като устойчиви инвестиции в зелена енергия в предложения списък, който ще бъде представен в средата на януари, заяви ключов комисар. 
Природният газ не е "идеален" енергиен източник, но е по-добър от въглищата, заяви ръководителят на вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон в интервю, публикувано от Die Welt през уикенда. "Ако не искате ядрена енергия, трябва да сте прагматични и да не си позволявате идеологическа упоритост".

"Атомната енергия и природният газ ще ни помогнат да постигнем целите си в областта на климата", каза Бретон. "Ето защо ние в Комисията разчитаме да представим таксономия, която да включва ядрената енергия и природния газ."

ЕС все още обсъжда своя така наречен "таксономичен" списък, в който се определят инвестициите в устойчива енергия, тъй като блокът се стреми да постигне амбициите си за намаляване на въглеродните емисии до 2050 г. На срещата на върха тази седмица лидерите на ЕС бяха разделени по въпроса за включването на природния газ и ядрената енергия в списъка, особено в момент, когато държавите са изправени пред рекордно високи разходи за енергия.

Тази седмица Бретон също така обвини министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо, че лобира в полза на големите технологични компании, след като тя разкритикува новите технологични правила на ЕС като непропорционално засягащи американските компании.

"Това не е нещо, което правим срещу когото и да било", заяви Бретон пред Financial Times. "Правим го за нашите европейски съграждани и за нашите компании. Това е наш дълг."

Бретон заяви, че разполага с телефонните номера на всички големи американски технологични фирми и те могат да му се обадят, за да изразят опасенията си: "Можем да обсъдим", каза той. "Така че нямаме нужда от допълнително лобиране."

Бретон говори само няколко дни, след като заяви пред Европейския парламент, че съвместният съвет за търговия и технологии между САЩ и ЕС "не е особено плодотворен" на този етап в регулирането на големите технологични фирми.