ЕС ще предложи съвместно купуване и съхранение на газ

По-ниски от очакваните обеми от Русия накараха някои страни от ЕС и законодатели да призоват за разследване дали „Газпром“ е задържал доставките

14:31 | 13 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия ще предложи система за страните от ЕС за съвместно набавяне на газ за формиране на стратегически резерви от горивото. Mярката е изготвена в отговор на растящите цени на енергията, според документ, споделен със страните преди срещата на върха тази седмица, пише „Ройтерс“.

Европейските цени на газа се покачиха до рекордно високи нива през октомври на фона на ограничените доставки и голямото търсене от глобалните икономики, възстановяващи се от пандемията от COVID-19. Цените се оттеглиха от тези пикове, но се покачиха отново през последните седмици на фона на студеното зимно време и по-нисък от очаквания внос от Русия.

Покачващите се цени на енергията накараха правителствата да се опитват да използват субсидии и данъчни облекчения, за да предпазят потребителите от високите сметки, и предизвикаха призиви от някои страни за система на ЕС за съвместно изкупуване на газ.

Предложение за актуализиране на правилата на пазара на газ на ЕС, което Комисията трябва да публикува в сряда, ще създаде такава система.

„Предложенията ще включват благоприятна рамка за съвместно закупуване на стратегически запаси от газ от регулирани субекти на доброволна основа“, се казва в документ на Комисията, разпространен до страните преди срещата на лидерите на ЕС в четвъртък и видян от „Ройтерс“.

Системата ще „допринесе за координирани от ЕС мерки в случай на извънредна ситуация в целия ЕС“, се казва в него.

Документът не потвърждава как системата за съвместни обществени поръчки ще работи на практика, но се казва, че е част от тласък на Брюксел за укрепване на системите за съхранение на газ в ЕС.

„Държавите-членки чрез съвместно сътрудничество на регионално ниво трябва да могат да разчитат на съхранение в други страни в случай на нужда“, се казва в документа. Съхранението ще стане част от оценките на страните от ЕС за рисковете за сигурността на доставките на газ, включително рискове, свързани с чуждестранна собственост върху инфраструктурата за съхранение, се казва в документа.

По-ниски от очакваните обеми от Русия накараха някои страни от ЕС и законодатели да призоват за разследване дали „Газпром“ е задържал доставките, за да повиши цените на газа в Европа през последните месеци. Компанията заяви, че изпълнява всичките си договорени задължения за доставка, докато основните й клиенти заявиха, че не са поискали допълнителни доставки.

Вносът на газ от Русия за ЕС през октомври-ноември е бил с 25% по-нисък в сравнение със същия период на 2020 г., докато съхраняваните количества на „Газпром“ в ЕС са "значително по-ниски" в сравнение с миналата година, се казва в документа на ЕС.

Брюксел заяви, че дългосрочното решение на високите цени на изкопаемите горива е по-бързото преминаване към местно произведена възобновяема енергия, както е планирано в рамките на целите на ЕС за изменението на климата.