ЕС засега няма да обещава членство на източните държави

Бившите съветски републики Грузия, Молдова и Украйна искат един ден да се присъединят към ЕС

16:12 | 9 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Срещата на върха на Европейския съюз с източните съседи на блока ще потвърди подкрепата за Грузия, Молдова и Украйна в стремежа им да се сближат с блока, но няма да даде обещания за бъдещо членство в ЕС, според проект на окончателно изявление, видяно от „Ройтерс“.

Отчасти засенчена от кризата в Беларус, срещата на върха на ЕС на 15 декември ще събере Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна, като Минск вероятно ще бъде представен с беларуски флаг и празен стол, казаха дипломати.

Бившите съветски републики Грузия, Молдова и Украйна искат един ден да се присъединят към ЕС и да закрепят отдалечаването си от орбитата на Русия. През юли триото подписа съвместна декларация за съвместна работа за интегриране в блока.

Откъси от обсъждан проект за срещата на върха следващата седмица, видяна от „Ройтерс“, показват, че ЕС ще „признае европейските стремежи и европейския избор на съответните партньори“. Това е същият език, използван в последното изявление на срещата на върха на „Източното партньорство“ през 2017 г., въпреки решимостта на Грузия, Молдова и Украйна да ускорят реформите на пазарната икономика и да се присъединят към блока.

Грузия и Украйна също имат за цел един ден да се присъединят към водения от САЩ военен алианс на НАТО, въпреки че териториалните конфликти с Русия правят това изключително сложно.

Тъй като политическата враждебност към имиграцията нараства, блокът не желае да се разширява въпреки успеха на програма от 90-те години на миналия век, която превърна бившите комунистически страни като балтийските държави в членове на ЕС.

Икономическа интеграция

Шестте балкански държави Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония имат официална европейска "перспектива" - кодекс на ЕС за евентуално членство в най-големия търговски блок в света, въпреки че процесът до голяма степен е в застой.

За страните от „Източното партньорство“ ЕС предлага пари, техническа помощ и широк достъп до пазара, след като е сключил сделки за свободна търговия с Тбилиси, Кишинев и Киев, в замяна на приемането на демократичните, административни и икономически норми на ЕС. Срещата на върха вероятно ще каже, че тези споразумения за свободна търговия "предоставят ускоряване на политическото асоцииране и икономическата интеграция с Европейския съюз".

Въпреки липсата на обещания от ЕС, украинският премиер Денис Шмигал каза пред „Ройтерс“ в Брюксел миналата седмица, че дори стъпките към интеграция тревожат Москва, позовавайки се на руска кампания за прекъсване на украинската инерция към присъединяване към блока.

Москва отхвърля обвиненията.

Изявлението на срещата на върха също така ще отвори възможността за по-добри връзки в бъдеще с Беларус, „след като бъдат налице необходимите условия за мирен демократичен преход“.

Западът и опозицията на Беларус обвиняват президента Александър Лукашенко, че е фалшифицирал избори през август 2020 г., за да остане на власт и е изпратил мигранти от Близкия изток до полската граница в „хибридна атака“, за да се опита да дестабилизира ЕС.

Лукашенко казва, че западните санкции са атака срещу страната му и отрича каквито и да било нарушения