Samsung обяви нов мениджмънт

Корейската компания за производство на електроника Samsung Electronics ще обедини своите подразделения за мобилна и потребителска електроника

17:30 | 7 декември 2021
Обновен: 19:46 | 7 декември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Корейската компания за производство на електроника  Samsung Electronics ще обедини своите подразделения за мобилна и потребителска електроника. Това съобщи компанията във вторник, като назначи нови лидери на мястото на тримата изпълнителни директори. Ходът е най-голямата промяна в мениджмънта на компанията от 2017 г. насам, като целта на южнокорейския технологичен концерн е да опрости структурата си и да се съсредоточи върху бизнеса с логически процесори, пише Reuters.

Компанията ще бъде ръководена от двама вместо от трима изпълнителни директори. Samsung Electronics ще концентрира бизнеса си върху производството на чипове и потребителски устройства като смартфони, за да подпомогне следващата фаза на растеж и да повиши конкурентноспособността си.

Водещата марка на компанията Galaxy й помогна да стане най-големият производител на смартфони в света по обем. В момента Samsung Electronics се стреми да съживи забавящия се растеж на мобилните устройства, чийто принос в печалбата през последното тримесечие се сви до 21% от близо 70% в своя пик в началото на 2010 г.

Вместо това бизнесът на компанията с компоненти като чипове стана най-печелившият, след като беше подпомогнат от бума в съхранението на данни и скорошния недостиг на глобални доставки на полупроводници. През последното тримесечие бизнесът генерира почти три четвърти от оперативната печалба на Samsung от 13,4 милиарда долара.

Според изявление на компанията Джон Хий Хан, който ръководеше бизнеса с визуални дисплеи, ще стане съизпълнителен директор, като ще управлява наскоро обединеното подразделение, обхващащо мобилна и потребителска електроника. Той ще продължи да ръководи и телевизионния бизнес.

Не е ясно какви промени или разделение на труда се очакват при ръководството на Хан, но според анализатори реорганизацията може да помогне на Samsung да се справи с предизвикателства като предлагането на безпроблемно свързани услуги между своите смартфони и домакински уреди.

„В дългосрочен план най-голямото предизвикателство е формирането на собствена платформа на Samsung“, каза Ли Дже-юн, анализатор в Yuanta Securities Korea.

"Тези бизнеси трябва да продължат да увеличават свързаността между устройствата. Въпреки това досега не са успели да създадат трайна платформа с присъствие."

По-належащите проблеми пред компанията са недостигът на доставки на чипове, растящи цени на суровините, логистични трудности и конкуренция от страна на Apple Inc и китайските конкуренти на фона на опасенията за забавяне на пазара на мобилни устройства, смятат анализатори.

Главният изпълнителен директор на филиала на компонентите на Samsung Electro-Mechanics и бивш ръководител на екипа за чипове и технологии за флаш памет беше назначен за главен изпълнителен директор, за да ръководи отдела за чипове и компоненти. Чунг Хюн-хо е другият изпълнителен директор. Той ще ръководи работна група, която според анализаторите ще координира вземането на решения в Samsung Electronics и филиалите. 

Реорганизацията е последният знак за централизирана промяна в Samsung, след като заместник-председателят Джей И. Лий беше освободен условно през август след присъда за подкуп.