Евросъюзът да активира санкции за спиране на Pegasus, искат 86 НПО-та

ООН: Използването на шпионския софтуер от злоупотребяващи правителства улеснява извънсъдебни убийства и отвличания

13:30 | 3 декември 2021
Обновен: 13:33 | 3 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Pixabay.com
Pixabay.com

Групи за защита на човешките права настояват Европейския съюз да бойкотира NSO Group заради шпионския софтуер Pegasus. В писмо, подписано от 86 организации, се настоява за санкции срещу израелската фирма, като се твърди, че правителствата използват нейния софтуер за нарушаване на човешките права, пише the Guardian.

Десетки правозащитни организации призоваха Европейския съюз да наложи глобални санкции на NSO Group и да предприеме "всички действия" за забрана на продажбата, трансфера, износа и вноса на технологиите за наблюдение на израелската компания.

Писмото, подписано от 86 неправителствени организации, сред които Access Now, Amnesty International и Фондацията за цифрови права, твърди, че режимът на санкции на ЕС му дава право да се прицели в субекти, които са отговорни за "нарушения или злоупотреби, пораждащи сериозна загриженост по отношение на целите на общата външна политика и политика на сигурност, включително нарушения или злоупотреби със свободата на провеждане на мирни събрания и сдружаване или със свободата на мнение и изразяване".

"Тези права са били многократно нарушавани с помощта на технологията на NSO", се казва в писмото, като се посочват констатациите на специалния докладчик на ООН за свободата на мнение, който установи, че използването на шпионски софтуер от злоупотребяващи правителства може също така "да улесни извънсъдебни, бързи или произволни наказания и дори убийства или насилствено изчезване на хора".

Документът се позовава на неотдавнашни твърдения, съобщени от the Guardian и други публикации, че софтуерът за наблюдение на NSO, известен като Pegasus, е бил използван за хакване на устройствата на шестима палестински активисти за човешки права.

Обръщението идва след публикация от миналото лято за проекта Pegasus, разследване на the Guardian и 15 други медии, координирано от френската медийна организация Forbidden Stories. В него бяха разкрити начините, по които програмата Pegasus е била използвана за атаки срещу журналисти, активисти за правата на човека и други членове на гражданското общество.

NSO заяви, че нейната технология, която е продадена на правителствени клиенти по целия свят, е предназначена да се използва само срещу опасни престъпници и терористи. Тя отхвърли много от твърденията за проекта Pegasus, и заяви, че разследва достоверни твърдения за злоупотреба с нейния софтуер.

Миналия месец администрацията на Байдън добави NSO Group към списъка на търговското министерство с юридически лица с търговски ограничения, което на практика означава, че компанията е включена в черния списък на САЩ. Компанията заяви, че ще се опита да отмени включването си в списъка.

Реакцията на Европейския съюз

Не е ясно как държавите-членки на ЕС ще реагират на призива за бойкот. Твърденията, че унгарското правителство е използвало софтуера на NSO Group, за да атакува журналисти и критици на министър-председателя Виктор Орбан, бяха посрещнати със силна загриженост в Европейската комисия. Смята се обаче, че клиенти са и други държави от ЕС, включително Испания. Вътрешната полиция на Германия също използва шпионския софтуер.

Писмото е изпратено до върховния представител Жозеп Борел, представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността.

В отговор на неотдавнашните запитвания относно дългосрочната жизнеспособност на NSO в условията на политически и финансов натиск след неотдавнашното понижаване на рейтинга от Moody's, NSO заяви:

"NSO Group остава силна, горда и уверена и ще продължи да предоставя технологии, които помагат на правоприлагащите органи да залавят педофили, терористи и престъпници."