Русия подготвя нов пакт за сигурност срещу НАТО в Европа

САЩ предупредиха за "сериозните последици", които Русия ще понесе, ако нахлуе в Украйна

14:39 | 2 декември 2021
Обновен: 16:42 | 2 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският външен министър Сергей Лавров каза в четвъртък, че Москва скоро ще представи предложения за нов европейски пакт за сигурност, който според него се надява да спре разширяването на НАТО на изток. Лавров говори на среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Стокхолм преди разговорите с американския си колега Антони Блинкен, които се очаква да се съсредоточат върху напрежението около Украйна, предаде „Ройтерс“.

Блинкен, НАТО и украински представители многократно изразяваха опасения през последните седмици, че Русия скоро ще започне нова атака срещу Украйна - идея, която Москва отхвърли като подхранваща страх.

Русия анексира украинския Крим през 2014 г. и подкрепи проруските сепаратисти, които завзеха част от Източна Украйна същата година.

Руският президент Владимир Путин тази седмица се оплака от западната военна помощ за Украйна и това, което той нарече разширяване на НАТО по-близо до собствените граници на Русия. Той предупреди НАТО да не поставя системи за противоракетна отбрана в Украйна.

В реч пред ОССЕ Лавров каза, че Европа се връща към това, което той нарече кошмарът на военната конфронтация, и каза, че се надява предложенията на Русия за нов европейски пакт за сигурност да бъдат внимателно обмислени. Путин иска гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и няма да разположи определени оръжейни системи близо до Русия.

„Архитектурата на стратегическата стабилност бързо се разрушава, НАТО отказва конструктивно да разгледа нашите предложения за деескалация на напрежението и избягване на опасни инциденти“, каза Лавров пред ОССЕ. "Напротив, военната инфраструктура на алианса се приближава до границите на Русия. Кошмарният сценарий на военна конфронтация се завръща."

Лавров каза, че Москва не може да приеме нови военни заплахи, които се появяват по нейните граници.

„Превръщането на съседните ни страни в плацдарм за конфронтация с Русия и разполагането на силите на НАТО в непосредствена близост до зони от стратегическо значение за нашата сигурност е категорично неприемливо“, каза той.

Лавров каза пред ОССЕ, че доставките на западни оръжия за Украйна окуражават Киев да мисли, че може да реши териториалните си проблеми със сила. Киев отрече, че има такива планове. Лавров каза, че Москва също се опасява, че в Европа могат да се появят американски ракети със среден обсег.

Русия да избере дипломацията или да се изправи срещу последствията

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен се срещна с руския си колега в четвъртък, за да го предупреди лице в лице за "сериозните последици", които Русия ще понесе, ако нахлуе в Украйна, и да го подтикне да търси дипломатически изход от кризата.

Блинкен връчи предупреждението на Лавров на среща в Стокхолм, ден след като заяви, че Вашингтон е готов да отговори решително, включително с тежки санкции, в случай на руска атака.

„Най-добрият начин за предотвратяване на кризата е чрез дипломация и точно това очаквам да обсъдя със Сергей“, каза Блинкен пред репортери, преди да започне разговори с Лавров.

Той каза, че Русия и Украйна трябва да изпълнят изцяло задълженията си по мирния процес от Минск от 2014 г., който има за цел да сложи край на войната между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили в източната част на бившата съветска република.

Вашингтон е готов да улесни това, каза Блинкен, но "ако Русия реши да продължи конфронтация, ще има сериозни последици".

Лавров каза пред репортери, че Москва е готова за диалог с Киев. „Ние, както президентът (Владимир) Путин заяви, не искаме никакви конфликти“, каза той.

Военна мъгла

Украйна се превърна в основната възпламенителна точка между Русия и Запада, а отношенията се влошиха до най-лошото си ниво от трите десетилетия след края на Студената война.

Киев казва, че Русия е събрала повече от 90 000 войници близо до дългата им обща граница. Москва обвинява Киев, че също трупа войски по границата. Кремъл отхвърли като подстрекателни предположения, че се готви за атака срещу Украйна и защити правото си да разполага войски на собствена територия, както намери за добре.

Но Путин също така каза, че Русия ще бъде принудена да действа, ако НАТО постави ракети в Украйна, които могат да ударят Москва за минути. Кремъл заяви в четвъртък, че вероятността от нов конфликт в Източна Украйна остава висока и че Москва е обезпокоена от "агресивната" реторика от Киев и увеличаването на това, което нарече провокативни действия по линията на контакт между правителствените сили и про-руски сепаратисти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери по време на конферентна връзка, че Москва е притеснена от възможността за украински военен ход в Източна Украйна, нещо, което Киев многократно отрича да е планирал.

Русия също заяви в четвъртък, че е арестувала трима заподозрени агенти на украинското разузнаване, включително един, обвинен в планиране на атака с две самоделни бомби - твърдения, които Киев отхвърли като измислени.

Миналата седмица украинският президент каза, че Киев е осуетил подкрепян от Русия заговор за преврат, което Кремъл отрече.