Транзитът на газ между Русия и ЕС може да не бъде подновен, предупреди Украйна

Германският енергиен регулатор по-рано този месец спря процеса на одобрение за новия газопровод "Северен поток 2"

10:48 | 30 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" няма правомощия да спре изграждането на газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, въпреки ролята си в процеса на сертифициране, докато собствената й транзитна сделка с Русия може да не бъде подновена, каза ръководителят на "Нафтогаз" Юрий Витренко пред „Ройтерс“ в понеделник.

На фона на енергийната криза в Европа, която отчита рекордни цени на газа в целия блок, пазарът внимателно следи за знаците дали германските власти ще бъдат готови скоро да сертифицират газопровода "Северен поток 2", който ще пренася повече руски газ до най-голямата икономика в Европа - нещо, което според Москва трябва да помогне за намаляване на цените. Това би заобиколило транзитните страни, особено Украйна, която има история на противоречия в цените на газа с Москва и с която Русия има споразумение за транзит на газ до 2024 г.

Витренко каза, че е възможно да няма доставки на газ от Русия по маршрута след тази дата, тъй като не е имало дискусии с Русия за удължаване на сделката.

„Няма нищо, дори намек, никакви официални или неофициални разговори (с Русия)... ние обсъждаме с американците и германците, че всички ние бихме искали транзитът да продължи, но руснаците не са склонни да започнат тези дискусии“, каза той.

Ако сделката не бъде подновена, зависимостта от тръбопроводите "Северен поток 1 и 2" директно към Германия ще затегне хватката на Русия върху доставките на газ в Европа, което ще направи блока по-уязвим от политически мотивирани прекъсвания на доставките и скокове на цените.

Германският енергиен регулатор по-рано този месец спря процеса на одобрение за новия газопровод "Северен поток 2" и заяви, че базираният в Швейцария консорциум, който стои зад проекта, първо трябва да сформира германско дъщерно дружество съгласно германското законодателство, за да получи лиценз за експлоатация.

Регулаторът също така одобри украинското искане страната да бъде включена като част от процеса на сертифициране. Това, каза Витренко, означава, че Украйна има известен достъп до представените документи и има право да бъде изслушана по процеса, но не й дава никакви правомощия да спре окончателното си сертифициране.

„Няма никакво право на вето“, каза той.

Украйна би била готова да оспори всяко окончателно сертифициране на проекта, ако не вярва, че проектът отговаря на европейското законодателство.

„Надяваме се да не се случи, но ако се случи, те го удостоверяват без пълно съответствие с духа на буквата на европейското право, тогава, разбира се, ще се обърнем към съда“, каза Витренко.