Инвеститорите вече предпочитат САЩ вместо Азия за инвестиции в крипто стартъпи

Това е знак, че засиленият контрол на Китай срещу алтернативните валути се отразява на настроенията на инвеститорите

19:18 | 1 декември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За първи път от четири години инвеститорите на рисков капитал влагат повече в крипто и блокчейн стартъпи в САЩ, отколкото в Азия. Това е знак, че засилените мерки на Китай срещу алтернативните валути са се отразили на настроенията на инвеститорите, пише Bloomberg.

Въпреки че в миналото страната беше център за инвестиции в криптовалути, новите ограничения на Китай върху технологичните компании намалиха броя на крипто и блокчейн стартъп компаниите в страната, които получават финансиране. Това показват данните от началото на годината, събрани от изследователската компания CB Insights. Тази пролет Пекин забрани „копаенето“ на криптовалути и извършването на банкови операции с тях. По-късно през септември Китай забрани всички трансакции с тях, което принуди много управители на компании да прекратят операциите с тях или да преместят бизнеса си.

„На практика почти няма нови сделки в Китай“, каза анализаторът на CB Insights Крис Бендстен пред Bloomberg.

„В Азия повечето от крипто компаниите са базирани в Хонконг, Индия и Сингапур.“

Докато китайските компании за криптовалута и блокчейн намаляват, инвестициите в останалата част на света са се увеличили драстично. Четвъртото тримесечие на 2021 г. е най-успешното за инвестиции в крипто стартъп компании, а годината все още не е приключила, каза Бендстен. В световен мащаб стойността на рисковите инвестиции в индустрията е нараснала от 3,1 милиарда долара през 2020 г. на 21,3 милиарда долара до 30-ти ноември, което представлява шесткратно увеличение.

Крипто стартъп

Броят на сделките в Китай е намалял повече 2 пъти от спрямо 2020 г. Междувременно общата стойност на финансирането за крипто и блокчейн стартъпи в страната също бележи спад с около една трета до 214 милиона долара. От друга страна инвестиции в САЩ са се покачили повече от седем пъти и са в размер на 10,9 млрд. долара.

"Глобалното нарастване е сигнал, че броят на инвеститорите в този сектор се увеличава. Инвеститорите на рисков капитал, частен капитал и корпоративен рисков капитал вече вярват ползите на криптовалутите. Тази тенденция ще се запази и в бъдеще", смята Бендстен.

Всъщност универсалните рискови фирми като Bain Ventures са в процес на набиране на средства за различни крипто фондове. Други като Lightspeed Venture Partners планират да натрупат повече опит в тази сфера. „През следващите няколко години всеки партньор в Lightspeed ще знае всичко за света на криптовалутите“, каза Ейми Ву от Lightspeed.

“Криптовалутите ще бъдат това, което беше интернет за предишното поколение“, добави още тя.