Великобритания примамва мигрантите с „модерното си робство“, смята френски министър

Франция е готова за сериозна дискусия с Великобритания по въпроси, свързани с нелегалната миграция, но няма да бъде заложник на вътрешната политика на Лондон

13:03 | 29 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министърът по европейските въпроси на Франция засили словесната битка с Великобритания около пресичането на каналите за мигранти в понеделник, критикувайки британския икономически модел, който той определи като равносилен на „модерно робство“.

Мигрантите са привлечени към Великобритания, тъй като е по-лесно да се намери лошо платена работа на черния пазар, каза Клеман Бон по радио France Inter.

Изказването му идва, след като правителството на Франция проведе разговори с европейските си съюзници в неделя за това как да спрат хората, които се опитват да стигнат до Великобритания с малки лодки, но оттегли поканата към британския министър на вътрешните работи Прити Пател да присъства на срещата, напомня Bloomberg.

„Защо хората искат да отидат във Великобритания? Заради езика, защото хората се опитват да се присъединят към семействата си и защото има икономически модел, който понякога е квази модерно робство“, каза Бон.

По-рано френският президент Еманюел Макрон критикува британския премиер Борис Джонсън, че не приема сериозно проблема с мигрантите.

Двете държави са в конфликт на няколко фронта, включително лицензите за риболов след Брекзит и миграцията. Миналата седмица отношенията се влошиха допълнително, след като 27 души загинаха при опит да преминат Ламанша.

Бон призова за по-голямо сътрудничество с Лондон при преминаването на Ламанша и каза, че Франция не трябва напълно да се отказва от споразумение за управление на границата между двете страни. Но той призова за твърд подход при преразглеждането на това как двете страни работят заедно.

„Ние, европейците, сме възрастните в стаята“, каза Бон. „За съжаление, провалът на Брекзит е маскиран от димна завеса, която се състои в превръщането на Европа в боксова круша.“

Франция е готова за сериозна дискусия с Великобритания по въпроси, свързани с нелегалната миграция, но няма да бъде заложник на вътрешната политика на Лондон, каза вътрешният министър на страната Джералд Дарманин в неделя.

"Великобритания напусна Европа, но не и света. Трябва да работим сериозно по тези въпроси... без да бъдем заложници на вътрешната британска политика", каза Дарманин пред репортери след среща с белгийски, германски и холандски колеги в Кале. Той добави, че тонът на Лондон насаме не е същият като в публичното пространство. Франция се е занимавала с въпроса за нелегалната миграция във Великобритания от 25 години и сега е време Лондон да се събуди, каза Дарманин.

„Ако мигрантите идват в Кале, Дюнкерк или Северна Франция, това е защото са привлечени от Англия, особено от пазара на труда, което означава, че можете да работите в Англия без никаква идентификация“, каза той.

„Великобритания трябва да поеме своята отговорност и да ограничи икономическата си привлекателност.“

На срещата в неделя не беше постигнато почти нищо извън по-нататъшното сътрудничество между полицията. Европейската агенция за гранична и брегова охрана се съгласи да предостави самолет от 1 декември за наблюдение на северното крайбрежие на Франция.