Ограничения и строги мерки срещу неваксинираните в Германия

"Има региони, където ситуацията е сериозна, в някои е много сериозна, а в други е изключително сериозна", казва Андреас Бовеншулте, кмет на областта Бремен

16:55 | 19 ноември 2021
Обновен: 18:38 | 19 ноември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия засилва натиска върху гражданите да си направят ваксини срещу Covid-19, като обявява планове за ограничаване на много развлекателни дейности за неваксинираните в по-голямата част от територията на страната в опит да се спрат нарастващите инфекции, пише Биргит Йенен за Bloomberg News.

Канцлерът Ангела Меркел представи в четвъртък редица от мерки, които ще позволят достъп до ресторанти, барове и обществени събития в райони с висок процент на хоспитализация само на хора, които са ваксинирани или са се възстановили. Въпреки че избягват локдауна, това е последният опит на лидерите от целия Европейски съюз да спрат последната вълна от пандемията.

Гърция разшири ограниченията за неваксинирани жители в четвъртък, докато Чехия и Словакия въведоха по-широки забрани. Нидерландия възобнови частичен локадун миналата седмица, а Австрия използва полицейски проверки, за да попречи на хората да нарушават изискванията си за ваксини.

„Намираме се в разгара на четвъртата вълна и трябва да се справим с драматична ситуация и да направим необходимите изводи“, казва Меркел пред репортери след среща на национални и регионални лидери.

 Германия, която е най-голямата икономика в Европа, отчете повече от 65 000 заразени на ден за първи път в четвъртък, а болниците са изправени пред натоварени интензивни отделения. Извънредните мерки са "необходими и оправдани“, се казва в изявление на лидерите. Те ще се прилагат за широк спектър от дейности и места от спортни и културни събития до ресторанти, барове и фитнес зали.

"Има региони, където ситуацията е сериозна, в някои е много сериозна, а в други е изключително сериозна", казва Андреас Бовеншулте, кмет на областта Бремен в интервю за радио DLF. - "Трябва да се справим с това, не можем просто да позволим това да се случи."

Последният план на Германия за пандемия:

Задаване на показател за хоспитализация за задействане на мерките за изолация.

Разширяване на ваксинационните кампании в населените места с увеличена заболеваемост.

Увеличаване на броя на бустерните дози.

Задължителна опция за работа от вкъщи, където е възможно.

Само ваксинираните или преболедувалите, или тези с отрицателен тест могат да ползват обществения транспорт.

Задължително тестване за всички хора, които влизат в клиники и старчески домове.

Глоби за фалшифициране на сертификати за ваксина срещу COVID-19  или резултати от тестове.

Новите правила влизат в сила след определено ниво на хоспитализация, а ограниченията ще стават все по-строги въз основа на три различни прага.

 

 

Според официални данни почти цяла Германия надхвърля долния праг, който e определен на три хоспитализации на 100 000 души при подвижна средна стойност за седем дни. Собствениците на фирми и организаторите на събития са изправени пред глоби, ако не спазват правилата. Длъжностните лица също така се съгласиха с изискването работодателите да позволяват на служителите да работят от вкъщи и да възобновят безплатните тестове за COVID-19, които които бяха преустановени по време на относително затишие при новите случаи.

Лотар Вилер, ръководител на Агенцията за обществено здраве RKI, нарисува мрачна картина тази седмица. „Никога не сме били толкова разтревожени, колкото сме сега“, а новините от болниците са "много мрачни", цитират германските медии по време на панелна дискусия в сряда.

Германските социал-демократи, Зелени и Свободните демократи, които водят преговори за формиране на правителство, което да наследи дясноцентристката администрация на Меркел е използвало своето мнозинство в долната камара в четвъртък за одобрение на националните мерки, които дават  на държавите правно основание за налагане на ограничения.