Водородното гориво може да е бъдещето на Формула 1

В момента фокусът на спорта ще бъде върху разработването на синтетични горива

14:29 | 17 юли 2021
Обновен: 15:23 | 17 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилите, задвижвани с водород, могат да бъдат бъдещето на Формула 1, според управляващия директор на F1 Рос Браун.

Устойчивото развитие сега е централна цел на спорта, който се е ангажирал да стане въглероден неутрален до 2030 г., но това няма да включва напълно електрически коли, каза Браун пред Би Би Си.

"Може би водородът е пътят, по който F1 ще поеме, за да запазим шума, да запазим емоцията, но определено преминаваме към различно решение", каза той.

През октомври Honda, която доставя двигатели на екипа на Red Bull, чийто пилот Макс Верстапен в момента води шампионата, обяви, че ще се оттегли от F1 в края на тази година, за да концентрира инженерния си фокус върху безвъглеродната технология. 

F1 има една от най-амбициозните програми за устойчивост от всеки основен спорт и през 2019 г. обяви плана си да достигне нула емисии до 2030 г. с цели, включително:

    Нетно нулево въздействие от състезателните автомобили
    Изключително ефективна и нисковъглеродна логистика и пътувания
    100% възобновяеми офиси, съоръжения и фабрики
    Висококачествени компенсации и програми за задържане на CО2

Спортът е предприел стъпки за намаляване на броя на хората и товарите, които пътуват между състезанията с около една трета и е намалил работата на пътуващите медии.

F1 е критикувана от природозащитниците, защото голяма част от усилията й зависят от компенсиращи дейности, които намаляват емисиите другаде, за да съответстват на парниковите газове, които спортът произвежда.

Браун призна, че като най-престижният автомобилен турнир в света, F1 може да играе важна роля, оформяйки нагласите на феновете към устойчивостта и изменението на климата, но добави, че F1 не планира да се отдалечава от хибридните двигатели, които комбинират двигатели с вътрешно горене и електрически двигатели по време на тази фаза от развитието на спорта. 

Според него високотехнологичните турбо хибридни агрегати, използвани за задвижване на автомобилите от F1 от 2014 г., са сред най-ефективните, проектирани някога по отношение на процента горивна енергия, която се преобразува в мощност - мярка, известна като термична ефективност.

Двигателите на F1 имат рейтинг на топлинна ефективност от около 50%, докато бензиновите двигатели за пътни автомобили обикновено са около 30%.

В момента фокусът на спорта ще бъде върху разработването на синтетични горива, които използват въглерод, уловен от въздуха, отпадъци от ферми или биомаса.

Правилата вече изискват бензинът, използван във F1, да съдържа поне 10% биогориво и този дял е вероятно да се увеличи.

Замяната на въглеродни горива ще бъде огромно предизвикателство, признава Браун.

F1 винаги ще бъде свързанa със скорост и ускорение през 90-минутни състезания и според него електрическите двигатели няма да осигурят нужната мощност в близксите десетилетия, ако въобще успеят.

„Не искаме състезателите да разглеждат режимите за пестене на енергия и да се опитват да накарат батерията да издържи достатъчно дълго, за да стигнат до края на състезанието или да пестят батерията, така че да карат истински през последните пет обиколки. Това не се харесва на феновете."

Ето защо, заключава Браун, "днес няма електрическо решение".

Емисиите от двигателите на състезателните автомобили са малка част от общите емисии на спорта.

F1 изчислява, че 0,7% от емисиите на спорта са от самите състезателни автомобили, докато почти половината идват от логистичния керван, който премества оборудване и персонал за състезанията.

Но Браун категорично отхвърли намаляването на броя на състезанията за намаляване на емисиите.

"В края на краищата ние сме бизнес", казва Браун. „Трябва да генерираме доходи, за да накараме цялото това нещо да работи и, очевидно, колкото повече състезания имаме, толкова по-изгодно е това.“