Финалът на Евро 2020 - търсен икономически стимул за Великобритания

Не само купата, но и икономиката на Англия може да е заложена в мача утре

16:45 | 10 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато Англия играе с Италия на „Уембли“ в неделя, не само националната гордост е заложена. Победата в Европейското първенство по футбол би повдигнала настроението на нацията и евентуално би засилила така необходимия ръст на потребителските разходи.

Турнирът вече насърчава хората да отворят портфейлите си. Досега супермаркетите бяха големите победители. J Sainsbury Plc, един от големите четири в бранша на продажби на дребно във Великобритания, заяви, че в деня, в който Англия игра с Украйна на 3 юли, продажбите на бира са били с 60% по-високи от средните в друга събота. Във веригата са продавали около 17 пакета пиво всяка секунда.

Далеч по-изгодно от продажбата на стандартна бира е повишеното търсене на прясна храна, като месо и салати. В крайна сметка лято + спорт = барбекю сезон. Супермаркетите Asda Group Ltd заявиха, че очакват да продадат 200 000 бургера само в неделя около финала.

За пъбовете картината е смесена. Въпреки че хората са искали да гледат мачовете в барове, мерките за социално дистанциране правят предизвикателство в Англия да съберат достатъчно потребители на закрито.

Саймън Емени, главен изпълнителен директор на Fuller, Smith & Turner Plc каза, че макар пъбовете на компанията да са пълни за мача в неделя, те биха направили три пъти повече бизнес, ако не бяха изискванията за социално дистанциране. Той изчисли, че капацитетът на местата ще бъде с около 70% по-нисък от очакваното за такъв исторически мач при нормални обстоятелства.

Ограниченията на тълпите в кръчмите имат значение и за пивоварите. Когато хората излязат навън, те са склонни да купуват повече премиум бира. Когато пият вкъщи обаче, обикновено си набавят каквото има в кварталния магазин. И все пак пивоварите вероятно ще продадат толкова много бира, че по-големите обеми трябва да компенсират продажбите на продукти с по-нисък марж. Дънкан Фокс от Bloomberg Intelligence посочва, че Великобритания представлява 16% от европейските продажби на бира по обем, докато делът на Италия е 6%.

Компаниите за хазарт също са настроени да се възползват от повече залагания. Ако стресът от пандемията доведе до увеличаване на тютюнопушенето, не е лудост да се мисли, че агонията или екстазът от представянето на Англия също може да доведе до повече запалени цигари, особено ако хората гледат у дома.

Това може да е добре за букмейкърите и големите тютюневи компании, но последиците за обществото са по-малко добре дошли. Анализаторите от Morgan Stanley изчисляват, че операторите на спортни залагания са отбелязали 95% повече нови клиенти през юни и юли през години с голям турнир в сравнение с тези без.

Разбира се, предстои да видим най-голямото икономическо наследство на Евро 2020. Победата на Англия може да доведе до повишаване на доверието на потребителите, от което страната отчаяно се нуждае, смятат анализаторите.

Случаите на коронавирус във Великобритания са над 30 000 на ден за първи път от януари. Правителството също така е готово да отвори напълно икономиката на 19 юли, като прекрати социалното дистанциране и позволи на хората да свалят маските си. Това рискува допълнително да повиши инфекциите и може да накара някои хора да се изнервят повече. Вече има притеснения, че футболните събирания разпространяват вируса сред мъжете.

Но ако футболът наистина се върне „вкъщи“, Дан Хансън от Bloomberg Economics казва, че задоволството от победата може да компенсира част от предпазливостта, която вероятно ще нарасне от повечето заболели.

Отборът на Англия, достигнал първия си финал в голям турнир от 1966 г. насам, вече е дал на хората нещо, за което да говорят, освен ковид. Добавете и прилив слънчево време (това е прогнозата за юли), както и облекчени правила около пътуванията и ефектът върху разходите може да бъде още по-изразен.

Председателят на Chatham House и бивш банкер на Goldman Sachs Group Inc. Джим О’Нийл заяви пред Bloomberg TV, че в навечерието на мача в неделя страната ще „полудее напълно“. Ако Англия спечели, това ще продължи и през следващата седмица. И все пак той предупреди, че ако през 1966 г. има нещо да ни даде за пример, то всяка еуфория може да бъде краткотрайна. Година след тази историческа победа правителството на Обединеното кралство на Харолд Уилсън беше принудено да обезцени паунда, след като неговият план за ръст на икономиката не успя.

На фона на възстановяването след пандемията подобно икономическо бедствие изглежда малко вероятно. Но това служи като полезно напомняне, че празнуването на отчетлив икономически бум в следствие на футболната лудост е толкова рисковано, колкото и преждевременната радост от победата на Англия.