Олимпийските игри в Токио ще се проведат без чуждестранните зрители

Япония вече е похарчила над 26 млрд. долара за подготовка на игрите, преди отлагането, обявено през март 2020 г.

16:30 | 3 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японското правителство планира да проведе Олимпийските игри в Токио без зрители от чужбина, съобщава вестник Mainichi, позовавайки се на хора, запознати с обсъжданията и цитирани от Bloomberg.

Предстоящото решение взема предвид обществените опасения относно разпространението на Covid-19, съобщава вестникът, добавяйки, че организаторите все още обмислят мащаба на местните зрители.

Преди игрите да бъдат отменени миналата година, около 600 000 чуждестранни посетители и над 11 000 спортисти първоначално се очакваше да присъстват на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио. Изключването на чуждестранните посетители ще улесни организаторите да оправдаят провеждането на събитието това лято, въпреки възраждането на инфекциите по света, второто извънредно положение в някои части на Япония и общественото противопоставяне на домакинството на събитието.

Япония вече е похарчила над 26 млрд. долара за подготовка на игрите, преди отлагането, обявено през март 2020 г., според някои оценки.

Коронавирусът, убил поне 2 милиона души в световен мащаб, принуди страните да засилят граничния контрол и да ограничат големите събития, за да ограничат разпространението на инфекциите. Макар рестартирането на спортни събития по света и разработването на ваксини да дадоха известен оптимизъм, че Олимпийските игри могат да продължат, японската общественост до голяма степен се противопостави на провеждането на игрите сред пандемията, въпреки че страната страда от значително по-малко инфекции и смъртни случаи от други развити нации.

В анкета на NHK, проведена в началото на януари, повече от три четвърти от анкетираните заявиха, че игрите трябва да бъдат отменени или отложени отново.

Националните олимпийски комитети са осигурили „значителен“ брой ваксини преди игрите в Токио, каза президентът на МОК Томас Бах пред репортери в сряда.