Защо все още не е сигурно провеждането на Олимпийските игри в Токио?

Организаторите на игрите искат събитието да се разглежда като „светлина в края на тунела“ след пандемията

16:08 | 28 януари 2021
Обновен: 16:08 | 28 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато миналата година пандемията от Covid-19 принуди Япония да отложи летните олимпийски и параолимпийски игри до юли 2021 г., организаторите запазиха името Токио 2020, заявявайки, че искат събитието да се разглежда като „светлина в края на тунела“. Вместо това новото увеличение на случаите в много страни, включително в Япония, повдигна същите въпроси – дали е безопасно да се провеждат игрите, пише Bloomberg.

1. Кога трябва да се проведат игрите?

Планът е те да се проведат от 23 юли до 8 август Параолимпийските игри ще започнат на 24 август. Дали това ще се случи обаче обаче зависи от пандемията и дали тя ще бъде ограничена до такава степен през следващите няколко месеца, че игрите да могат да се състоят. Премиерът Йошихиде Суга заяви, че е решен да проведе игрите, дори когато новите мерки, свързани с пандемията, влязоха в сила в Япония през януари. Организаторите заявиха, че Олимпийските игри през 2020 г. ще бъдат отменени изцяло, а не просто отложени, ако тази година отново не успеят се проведат по график.

2. Кога ще знаем?

Миналата година решението за отлагане бе взето в края на март, когато много страни се бореха с първата вълна от инфекции. Тази година месец март отново се възприема като ключов период за вземане на решение дали да се състоят игрите, тъй като бележи началото на финалната подготовка. Като се има предвид трудната процедура по посрещането на спортисти и служители в Япония, колкото по-скоро има сигурност – толкова по-добре. Международният олимпийски комитет заяви на 27 януари, че придобива увереност, че ще бъде възможно провеждането на игрите въз основа на „ефективността на мерките“, които вече се прилагат при други международни спортни събития.

3. Какво трябва да се реши?

Решението дали да се състои събитието повдигна и многобройни други въпроси след себе си –  от това какво трябва да бъде отношението към спортистите, които вече са се класирали за най-голямото мултиспортно събитие в света, до билетите, спонсорството и дори наличието на места. Все още остава въпросът дали ще бъдат необходими ваксини за участниците и за зрителите, ако изобщо се позволи да има присъствие на публика. Следващото световно първенство по плуване например, което бе насрочено за лятото на 2021 в Япония, бе изместено за май 2022 г.

4. Защо Олимпийските игри може да бъдат отменени?

Съществуват три големи причини. Първата е пандемията, която все още се разраства, като се появяват нови вирусни щамове, дори когато страните прилагат програми за ваксинация. Втората причина е броят на заболелите да остане висок в Япония, където през януари правителството обяви извънредно положение в големите столични райони. И като трета причина може да бъде загуба на подкрепа от страна на обществеността, където мнозина вече се притесняват, че провеждането на глобално събитие по време на пандемия може да доведе до опустошителна вълна Covid-19. В анкета на NHK през януари само 16% от японците смятат, че Олимпийските игри в Токио трябва да се проведат по план това лято, което е с 11 процентни пункта по-малко от декември.

5. Какво струва отлагането?

Сметката е най-малко 300 милиарда йени или 2,9 милиарда долара, като централното правителство, местното правителство в Токио и организационният комитет си разделят разходите.

6. Какво значи това за спонсорите?

Спонсорите на събитието трябва да рекалибрират своите маркетингови планове. Всички спонсори запазват правата си въпреки отлагането, включително тези с договори, които изтичат през 2020 г. Най-големите глобални спонсори на Международния олимпийски комитет (МОК) включва ексклузивен списък от 14 компании, включително Coca-Cola и Visa, които плащат над 1 милиард  долара на всеки четири години, които да бъдат изразходвани за кампании, свързани с игрите. Тези споразумения обикновено обхващат множество олимпийски игри, докато местните спонсори са в него само за това събитие. Организаторите от Токио се облегнаха на национална гордост, за да постигнат безпрецедентно ниво на подкрепа от 68 местни спонсори като бирата Asahi и маратонките Asics, с което събраха над 3,3 млрд. долара – тройно повече от предишния рекорд за Олимпийските игри.

7. Кой може да посети Олимпийските игри?

Президентът на МОК Томас Бах заяви при посещение в Япония през ноември, че неговата група, както и местни организатори искат събитието да има зрители. Тепърва ще се решава дали изобщо да бъде разрешено на хора от страни извън Япония да присъстват. Провеждането на игрите пред празни трубину вероятно би означавало загуба от няколко милиарда долара, която ще бъде резултат от липсата на продажби на билети и разходите за туризъм. По време на пандемията се проведоха и други големи спортни събития, макар и с някои ограничения. Това включва спортни събития в Япония, като например турнирът по сумо, който бе с ограничен достъп за зрители, тъй като Токио влезе в извънредно положение през януари. Около 7,8 милиона билета бяха пуснати в продажба за Олимпийските игри преди то да бъде отменено миналата година. През октомври Организационният комитет на Токио 2020 заяви, че „билетите, които вече са закупени, ще бъдат валидни за новата дата“ или ще върне обратно парите за тях.

8. Отменяли ли са друг път Олимпийски игри?

Пет олимпийски игри бяха отмени – всички поради световните войни: Летните игри бяха отменени през 1916, 1940 и 1944, както и зимните игри през 1940 и 1944 г. Игрите от 1940 г., на които Токио трябваше да бъде домакин, първоначално бяха отложени, но след това отменени изцяло. Единственият път, когато Олимпийските игри сменят държавата домакин се случва през 1976 г., когато са преместени от Денвър, САЩ, в Инсбрук, Австрия, след протест на хората  в Колорадо.

9. Защо да не ги наречем Токио 2021?

Обявявайки отлагането, организаторите заявиха, че искат игрите да бъдат надежда за хората в края на пандемията, а олимпийският огън като „светлината в края на тунела, в който светът се намира в момента“. Беше договорено, че олимпийският огън ще остане в Япония и събитието ще запази името Токио 2020. Чрез запазване на името, МОК също така гарантира, че логата, опаковките, тениските, стоките и излъчваните телевизионни реклами остават същите – ход, който спестява много разходи за спонсорите и партньорите.