Шефът на Олимпийските игри в Токио подаде оставка заради сексистки коментари

Постът му вероятно ще бъде зает от министъра Сейко Хашимото - една от само двете жени в кабинета

11:48 | 12 февруари 2021
Обновен: 11:48 | 12 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръководителят на олимпийския организационен комитет в Токио Йоширо Мори подаде оставка, а причина за това станаха сексистките му коментари, съобщава Bloomberg.

83-годишният Мори обяви, че се оттегля на спешно заседание, проведено в петък, след като oпредели собствените си думи за „неподходящи“ и заяви, че не може да пречи на подготовката на Олимпийските игри.

По-рано този месец Мори направи изказване в отговор на плановете за удвояване на дела на жените в борда на Японския олимпийски комитет от 20% на 40%. „Ако увеличите броя на жените, трябва до известна степен да ограничите времето за техните коментари, в противен случай ще се сблъскате с проблем, защото те никога няма да свършат“, каза тогава той.

Думите му предизвикаха глобална реакция, включително порицаване от Международния олимпийски комитет и критики от важни спонсори като Toyota Motor Corp.

„Моето неподходящо изявление предизвика голям хаос. Бих искал да поднеса своите сърдечни извинения. Подавам оставка като президент, считано с днешна дата. Това, което е важно, е да проведем Олимпиадата през юли. Моето присъствие тук не трябва да бъде пречка за осъществяването на това“, каза той на среща на Изпълнителния комитет и съвет на Токио 2020.

На въпрос за Мори на пресконференция преди Откритото първенство на Австралия, тенис звездата Наоми Осака нарече неговите забележки „невежи“.

Стотици доброволци напуснаха в знак на протест, а организационният комитет получи около 4 000 критични обаждания и имейли, съобщи обществената телевизия NHK.

Настоящият японски министър по олимпийските въпроси Сейко Хашимото, една от само двете жени в кабинета, е възможен кандидат за заместник на Мори, съобщи Kyodo News.

Хашимото има бронзов медал от зимните олимпийски игри през 1992 г.

Политическите институции в Япония са сред най-доминираните от мъже в света. От общо 200 страни Япония се нарежда на 166-о място по представителство на жените в парламента, което е далеч зад Пакистан и Либия.