"Уимбълдън" има нов рекорден общ награден фонд

Веселин Коларов, Gol.bg , в предаването "Бизнес старт", 30.06.2023

14:00 | 30 юни 2023
Автор: Галина Маринова

През тази година тенисистите "Уимбълдън" ще си поделят дял от почти 45 милиона паунда, което е увеличение от 10,78% в сравнение с 2022 г. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

"Шампионът ще вземе 2,350 млн. паунда. Подгласникът му ще получи точно половината от тази сума - £1,175 млн. което е увеличение от 11,90% спрямо 2022 г. Тези две цифри връщат сумите на шампионите при дамите и мъжете на сингъл обратно на нивото, определено през 2019 г. Разпределението на наградния фонд за 2023 г. продължава тенденцията за увеличение в по-ранните кръгове, за да се даде финансов тласък на играчите с по-нисък ранг. Например, губещите в първия кръг получават £55 хил. тази година, което е 10% увеличение сравнение с преди дванадесет месеца. Губещите в квалификациите виждат още по-значително увеличение на сумите. Тенисистите, които отпаднат още в първия кръг на пресявките, ще вземат £12,750", каза Коларов.

Гостът припомни и още един интересен факт относно финансовия аспект на "Уимбълдън". "През 2020 г. турнирът беше отменен заради пандемията. Но още през 2003 г. организаторите направиха застраховка при световна пандемия заради епидемията от SARS, която избухна в южните части на Китай. И за тези 17 години, от "Уимбълдън" са платили £25,5 млн. и са възстановила около £114 млн., което го прави много разумна инвестиция. И £10 млн. бяха разделени между 620 играчи, които трябваше да участват на турнира тогава. Хубавият жест получи много аплодисменти, но трябва да се отбележи, че застрахователната полица включва клауза за изплащане на суми и за тениститите, така че това не е било проява единствено на добър жест", каза още Коларов.

Още спортни новини четете на Gol.bg

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.