Херберт Дийс: Porsche е все по-близо до участие във Формула 1

Дийс заяви, че Porsche и Audi вече разработват двигатели за Формула 1

19:00 | 2 май 2022
Обновен: 23:47 | 2 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Една от спортните марки в портфолиото на Volkswagen AG Porsche е близо до сключване на сделка за участие във Формула 1, а отделно усилията на Audi не са в толкова напреднала фаза, предава Bloomberg.

Плановете на Porsche са „доста конкретни“, каза в понеделник изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс по време на събитие в германския град Волфсбург. Той не даде повече подробности, но се знае, че производителят на спортни автомобили обсъжда партньорство с отбора на Red Bull Racing.

Плановете на Audi, която също е част от семейството на VW да участва в шампионата на Формула 1 са свързни с британския производител McLaren Group. Те обаче още не са достигнали фаза в която се обсъждат параметри на подобно партньорство или към кой отбор да се присъедини Audi, каза Дийс.  

„Според двете премиум марки, Формула 1 е най-важното средство за подобряване на стойността на марката,“ каза още Дийс. Той допълни и че наред с плановете за увеличаване на присъствието в Китай и САЩ, привлекателността на най-популярния моторен спорт единствено ще се увеличава“.

Бордът на директорите на Volkswagen подкрепи плановете на двете марки да станат част от Формула 1 още през 2026 година. Формула 1 смята да премине към синтетични горива през същата година като част от своите планове да стане въглеродно неутрална до края на десетилетието. Промяната в технологията е уникална възможност за навлизане в спорта, който през последните години беше домининран от Mercedes.

Дийс заяви, че това отваря технологичен прозорец за други производители да започнат участие в него и допълни, че следващата такава възможност най-вероятно ще бъде чак след 10 години.

И Porsche, и Audi вече работят по двигатели за Формула 1 Решението на борда да даде зелена светлина за започване на официални разговори не е било единодушно. Компанията влага много ресурси в мащабна електрификация на своята гама. Като част от тези планове Audi смята да разработва единствено автомобили на батерии от 2026 година.

Двете марки са успели да представят „положителен бизнес сценарий“ за участие в спорта, включително че „ще спечелят повече пари от Щутгарт и Инголщат като част от Формула 1, отколкото ако са извън нея“.