Как стрийминг гигантът Netflix промени Формула 1?

Платформата за филми и сериали донесе на спорта нещо, което той не можеше да постигне с години

15:10 | 4 септември 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Никога преди в 71-годишната история на Формула 1 елитният моторен спорт не е имал ден като миналата неделя. След като над Валония се изля проливен дъжд, организаторите отлагаха началото на Гран при на Белгия още и още, докато не рискуваха да останат без достатъчно време за провеждане на състезанието. Когато в крайна сметка дадоха зелена светлина, условията бяха толкова опасни, че състезанието беше спряно почти веднага, пише Investor.bg.

В крайна сметка това беше най-краткото Гран при в историята Формула 1. То продължи четири обиколки, или 11 минути, пише Wall Street Journal.

За Формула 1 това беше катастрофа. Пилотите се разпалиха, а организаторите трябваше да връщат пари на зрителите на място. Но за хората, които са отговорни за това да привлекат по-широка аудитория към спорта, целият уикенд е само на няколко монтажа от превръщането в епично телевизионно съдържание. Когато сезон 4 на документалната поредица на Netflix “Drive to Survive” бъде пуснат през следващата пролет, дъждът и хаосът от последната неделя ще бъдат само поредният обрат в шоуто, което разтърсва целия спорт.

„Страстта и драмата винаги са съществували“, коментира един от изпълнителните продуценти Пол Мартин. „Просто се случи така, че бяхме поканени да прекараме малко време там и да насочим камерите си към него“.

В рамките на три години шоуто се превърна в революционна, абсолютно успешна рекламна кампания за Формула 1. Частта, която изненада дори директорите на Формула 1, е, че изключително малка част от документалната поредица всъщност е посветена на колите. „Drive to Survive” е нещо средно между сапунена опера, приятелска комедия и екшън филм, с повече пари в кадър, отколкото всяка престижна драма.

Резултатът от всичко това е голяма привлекателност за една аудитория, която не знае нищо за теглителна мощност на болидите и никога не е била в Монако, но добре разбира, че егото, парите и бързите коли правят добро развлечение – особено по време на пандемия, която повечето хора прекарват на дивана си. Въпреки че Netflix не споделя данни за рейтинга, “Drive to Survive” беше телевизионно шоу номер едно в света, когато сезон 3 се появи през март, съвпадайки с началото на новия сезон.

„Няма много предаванията, в които имате изключително успешни европейски бизнесмени и милиардери, които се разстройват за предно крило на болид в Хортхемптъншир“, коментира Мартин.

Целия анализ може да прочетете на Investor.bg.