Криптовалутите навлизат все повече във "Формула 1", вече и като спонсори на отбори

Alpine и Red Bull обявиха многогодишни партньорства, докато McLaren прекрати връзките с турска криптогрупа

10:07 | 17 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Red Bull подписаха многогодишно партньорство с борсата за криптовалути Bybit, което според екипа от "Формула 1" е най-голямото годишно крипто обвързване в международния спорт досега.

Базираният в Милтън Кейнс екип не разкри стойността на сделката в изявлението си, публикувано в сряда, но информиран източник каза, че тя възлиза на 150 милиона долара за три години, като Bybit става "основен партньор в отбора", новосъздадено ниво, второ след "главен партньор".

Сделката с Bybit идва, след като миналата седмица Red Bull представи софтуерния гигант Oracle като главен спонсор в сделка, която според източници на "Ройтерс" възлиза на 300 милиона долара за пет години.

Двете сделки заедно събират до 110 милиона долара годишно, покривайки значителна част от разходите на отбора, особено с ограничението на бюджета, записано в правилата на "Формула 1" за сезон 2022 от 140 милиона долара, преди да се затегне до 135 милиона долара от 2023 година нататък.

Сделката с Red Bull означава, че Bybit, която е създадена през март 2018 г. и има над шест милиона регистрирани потребители по целия свят, става ексклузивен партньор за обмен на криптовалута на екипа.

Това също така ще помогне на Red Bull да увеличи ангажираността на феновете чрез издаване на „фен токени“ и разпространение на нарастващата колекция от дигитални активи на отбора.

Двете страни допълнително ще работят заедно за насърчаване на крипто-грамотността, разнообразието, STEM кариерите, устойчивостта и зелените технологии, като същевременно подкрепят жените в блокчейн и представят кодирането на нова публика, казаха те.

Bybit става най-новият играч на криптовалута, който влиза във "Формула 1", след като френският отбор Alpine обяви връзка с Binance във вторник.

Crypto.com също е основен спонсор на "Формула 1" и е обявен за партньор на първата по рода си Гран При на Маями, насрочена за май тази година. 

Междувременно, McLaren Racing прекрати отношенията си с Bitci.com, базираната в Турция крипто група, след по-малко от година.

Миналия юни двете компании обявиха дългосрочна спонсорска сделка, свързана с пускането на фен токен, който тогава бе първият по рода си във "Формула 1".

В отговор по имейл на запитване от Bloomberg News във вторник, McLaren Racing потвърди прекратяването на отношенията си с Bitci.com. Отборът не посочва причини за прекратяването и не споменава токените.

Спортни отбори и лиги по целия свят се втурват към пускането на цифрови токени, които обещават на феновете шанс да кандидатстват за награди или да повлияят на цветовете, които екипът носи, в замяна на плащане.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че планираният фен токен на Bitci.com за футболния отбор от Висшата лига Wolverhampton Wanderers все още не е пуснат, въпреки спонсорското споразумение през юни.