Петролът поскъпна след слухове за ограничения на добива

Арън Кларк от Bloomberg коментира причините за повишението на петрола

11:47 | 17 март 2016
Автор: Ивайло Лаков
Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg
Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Какво можем да очакваме от тази среща?

 

Вчера, както казахте цените на лекия суров петрол се повишиха с 5,8%, което беше най-голямото увеличение от 3 седмици и то се дължи на две новини.

Според първата, която дойде от Катар, основни производители на петрол, както от ОПЕК, така и извън нея ще се срещнат в Доха на 17 април и ще обсъдят варианта да замразят производството на нивата от януари, което беше предложено от Саудитска Арабия, Русия, Катар и Венецуела на 16 февруари.

 

Говори се само за замразяване на добива, а не за намаляването му, но това даде надежди на пазара, че някой ще се опита да направи нещо, за да се справи с това пренасищане. От 16 февруари, когато идеята беше предложена за първи път, запасите се повишиха с 30%.

 

Другата новина, която повиши цените вчера беше, че запасите в САЩ са се увеличили, но много по-малко, отколкото хората очакваха. Увеличението беше от 1,3 млн барела, а прогнозите бяха за 3,2 млн барела. Все пак, запасите в САЩ остават на най-високите си нива от 30 години на миналия век.

 

Арън, видяхме повишение на цените на петрола от 30% от средата на февруари, каква е причината за това? Дали то се дължи изцяло на оптимизъм относно тази среща или скоро можем да очакваме намаляване на добива?

 

Голяма част се дължи на оптимизма за тази среща между производителки членки на ОПЕК и такива извън нея. Но виждаме и частични намаления в производството. Възникнаха проблеми с доставките в Иран и Нигерия, които свиха предлагането с 800 000 барела на ден. В САЩ, производството продължава да спада и в момента е около 9 млн барела на ден, което е най-ниското ниво от ноември 2014 насам.

Така че този частичен спад в световен мащаб също подпомага цените, но голямата промяна в настроението и причината за това повишение през последните 3 седмици се дължи на тази среща в Доха, където ще се обсъжда ограничаване на производството.