Трите акции, които трябва да следим в Азия днес

Коментар на Шери Ан, Дейвид Инглес, Скарлет Фу и Ивон Ман от Bloomberg

09:40 | 16 март 2016
Автор: Ивайло Лаков
Водещите Шери Ан, Дейвид Инглес, Скарлет Фу и Ивон Ман в нюзрума на Bloomberg снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Водещите Шери Ан, Дейвид Инглес, Скарлет Фу и Ивон Ман в нюзрума на Bloomberg снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Започваме да губим представа за времето, но искам да погледнем към Book Off. Акциите им не се движат много, но аз я харесвам.

Тогава защо ги избра?

Защото компанията ми допада! Когато пристигнах за първи път в Япония, бях много изненадана, че хората пазаруват от книжарници и наемат DVD-та. Book Off продава употребявани книги, бебешки дрехи и бебешки колички и наистина са много интересна компания.

Доста разнообразни приходни потоци!

Да, но те току-що намалиха прогнозата си за годината и сега очакват оперативна загуба от 1,3 млн долара вместо печалба от повече от 4 млн. Но представете си само – книги, DVD-та, вярно е, че говорим за Япония и те са големи традиционалисти в този смисъл, но понякога можеш да тръгнеш и срещу тенденциите на дигиталната ера.

Не, не можеш, защото ще загубиш. Аз обаче нямаше да избера тази акция.

Добре, какво избра в такъв случай?

Не съм много сигурен в избора си на акция днес. Samsung Engineering – тя не се търгува от последния ден на миналия месец и възобновява предлагането си днес. Тя започна с печалби, въпреки че не бяха много големи. Акцията беше спряна заради несъответствие в отчетените авансовите активи. Това значи, че стойността на съвкупния капитал е спаднала под... всъщност не е много интересно, да спрем дотук, компанията може да се нуждае от свеж капитал.

Трябва да изберем историята, а той каза, че неговата не е много интересна.

Днес не изглеждаш много уверен, Дейвид, в сравнение с някои твои скорошни участия.

Скорошни? По-скоро откакто познаваме Дейвид.

Това вече не е състезание, затова не се опитвам да спечеля.

Това е същинска смиреност! Моята акция е Kobe Bussan, те са франчайз и директно управляват супермаркети, а имат и ресторанти Shabu Shabu в Ню Йорк.

Това е една щастлива история, цената им е скочила почти с 50% за 1 тримесечие до почти 2,4 млрд. йени, дивидентите намаляват наполовина спрямо предходния период. Въпреки че малко анализатори говорят за нея, тази акция наистина се движи много.