Явор Ачев: Голямо развитие ще има в четири области на тематичните фондове

Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, подкаст MoneyBox, 07.12.2020

17:21 | 7 декември 2020
Обновен: 17:21 | 7 декември 2020
Автор: Николета Рилска

Благодарение на директивата MiFID II дистрибуторите на фондове са задължени да правят инвеститорски профил, което помага на самия инвеститор да се ориентира какъв е неговият тип. Това заяви Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, в подкаст, част от поредицата MoneyBox, която се излъчва в партньорство с фондовете на Амунди.  

По думите на Ачев сред най-важните фактори при профилирането на инвестирора е какъв потенциален минус е готов да премине, какво ще направи, когато пазарите “са надолу”.

“Ако даден инвеститор отговори, че той не е готов да поема колебания на пазарите, да минава през някакви дори временни минуси, то тогава той може би изобщо не е подходящ за инвестиране във взаимни фондове”.

В рамките на разговора Ачев изтъкна важността на т.нар. документ с ключова информация за инвеститора, чрез който лесно могат да сравняват фондовете.

“Най-важната характеристика е рисковият профил на самия фонд”, подчерта експертът.

Той коментира и значението на тематичните фондове. Според Ачев по време на пандемията и в бъщеще ще има засилен интерес и голямо развитие в четири области на тематични фондове - всичко свързано със здравеопазването и добрия начин на живот; дигиталната икономика; опазване на околната среда; Индустрия 4.0.

Целия разговор слушайте в подкаста.