Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

В България стават все по-популярни тренировките, базирани на генетичен анализ

Владимир Новков, спортен психолог и треньор по програмата Elite trainer на межбдунродната асоцияция за спортните науки, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 22.10.2021

18:34 | 22 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Все повече хора разбират, че ДНК анализите могат да излязат от сферата на елитния спорт и да бъдат достъпни до средностатистическия спортуващ човек. След 10 години ДНК анализът ще бъде стандартна процедура, която човек ще прави преди да започне да спортува активно. Това каза Владимир Новков, спортен психолог и треньор по програмата Elite trainer на международната асоциация за спортните науки, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

ДНК анализът може да даде отговор защо нещо в миналото не е давало резултати. Като разбираме генетичните си предимства и ограничения, можем да персонализираме тренировката спрямо индивидуалните ни нужди. Програмата, която изпълняваме, ни дава възможност да тренираме тялото си по най-добрия за всеки от нас начин.

Гостът разказа повече за начина, по който се прави ДНК анализът и за връзката между спортуването, психологията и генетиката. 

"На първо място е необходимо да се вземе ДНК проба, която после бива анализирана от лаборатория. Анализираните данни се изпращат на специалист в дадена област, който може да помогне чрез информирано решение".

Психологията влияе на спортните постижения, тъй като е важно с каква нагласа започваме спорта, с който се занимаваме. Възможността за концентрация и самомотивация са важни психологически инструменти. Спортът влияе добре на психологично състояние. Доказано е, че дори една 20-минутна разходка влияе добре върху психологическото състояние на хората.

Владимир Новков разказа за това как самият той е започнал да се занимава със спорт.

"Започнах да спортувам значително по-късно. Любовта ми към спорта обаче е от много ранна детска възраст. Реално започнах да спортувам, когато бях на 25 години. Дълго време играех любителски футбол, бягане на дълги разстояния и в последствие започнах да се занимавам със силови спортове".

От думите на госта стана ясно, че колкото по-дълга е дистанцията при маратоните, толкова по-малка е разликата между световните рекорди между мъжете и жените.

"При дългите дистанции се вижда едно изравняване, като дори жените са по-издръжливи и печелят редовно ултрадългите състезания. Според някои теории жените се справят толкова добре с натоварващите състезания именно защото са по-психологически устойчиви".

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.