Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Какво представлява сколиозата и какви рискове крие неправилната стойка?

Гари Аристеги, физиотерапевт по Шрот метод, BSPT, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 14.09.2021

12:35 | 15 септември 2021
Автор: Александра Попова

Сколиозата представлява триизмерна деформация на торса и гръбначния стълб. Заболяването обхваща между 1 и 3% от населението, като в това число попадат децата и възрастните. Сколиозата се засилва с възрастта, затова при хората на средна възраст 20% са афектирани от нея, а при възрастните хора може да достигне до 50 % от населението. Това каза Гари Аристеги, физиотерапевт по Шрот метод, BSPT, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

При всички нас главата, нашият кръст и стъпалата трябва да са в една вертикала. Когато има налице изкривяване, става задължително да възвърнем правилния баланс, за да се стигне пак до правилното разположение между главата, кръста и стъпалата. Това е една от причините за развитие на сколиозата и тя е свързана и с пиковия момент при растежа на тялото, обясни Гари Аристеги.

От думите на госта стана ясно, че сколиозата не е свързана с лошата стойка.

"Сколиозата е триизмерна промяна, която засяга торсът и гръбначният стълб. Там се наблюдава промяна в растежа на костите, което променя и начина, по който прешлените си взаимодействат".

Друга тема от разговора бе свързана с промените в стойката, свързани с работата и живота в офис и корпоративна среда.

Много често срещано явление е, когато говорим за работата в офиса, да виждаме хора, които променят стойката си, така сякаш се готвят да влязат в компютъра и дори да изместват главата си напред към монитора. Когато дойде пациент в нашата клиника, веднага разпознаваме какво работи поради факта, че главата и шията му са в изнесена позиция. Наблюдава се промяна и в раменете, разказа физиотерапевтът. 

Гостът подчерта, че неправилната стойка на тялото може да има негативни последици в бъдеще.

"Напълно е възможно докато хората са млади да нямат проблеми от изнасянето на главата си напред. Но в бъдеще е възможно да се появят проблеми във врата и негативните ефекти ще се увеличат. Възможно е да се появи проблем и в раменете и различни части на тялото в зависимост от конкретната неправилна стойка", смята Гари Аристеги.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.