Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

България е домакин на реплика на костюма на Нийл Армстронг, с който стъпва на Луната

Весела Герчева, директор „Програми и изложби“, „Музейко“, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 20.01.2021 г.

20:03 | 25 януари 2021
Обновен: 20:08 | 25 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Извън САЩ, България е втората дестинация след Виена, в която може да се види реплика на костюма на Нийл Армстронг, с който стъпва на Луната. Това заяви Весела Герчева, директор „Програми и изложби“, „Музейко“, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

От 20-и януари до 24-ти март Детският научен център „Музейко“ ще представи една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната.

„Инициативата за изработването на общо 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА по повод 50 годишнината на мисията Аполо 11 и от кацането на Луната за първи път.

Репликата тежи 90 килограма, колкото е и оригиналният костюм. Той може да бъде разгледан и под формата на 3D сканиране.

„Децата, които посещават „Музейко“, могат да изработват макети на Слънчевата система, като с тази арт техника разказваме на децата Луната. Имаме и други дейности,  например с помощта на строителни блокчета, децата могат да построят база, на която астронавтите могат да живеят на Луната“, разказва Герчева.

Научният център наскоро беше част от проекта „Космическа поща“, който събра картички и писма изработени от деца от целия свят, включително и от България. Условието за участие е бе да напишат или да нарисуват своя отговор на въпроса „Защо мислите, че Земята има нужда от Космоса?“. След това всички тези творения бяха изстреляни в Космоса и върнати обратно на Земята на борда на ракетa „Ню Шепърд“ на компанията Blue Origin. Сега се очаква всяко дете да получи обратно картичката си с печат „Flown to Space“ („Летял в Космоса“).

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.