Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Пренебрежението на България относно интелектуалната собственост си има своята цена

Атанас Костов, адвокат по интернет право, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 07.12.2020

19:40 | 7 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

България винаги се е отнасяла с известна доза пренебрежение към европейските регулации, засягащи защитата на интелектуалната собственост. Поради тази причина нашата държава е сред 23 страни членки, върху които ще бъде наложена солидна глоба поради невъвеждането на Директивата за разпространение на аудиовизуалното съдържание на ЕК. Това коментира Атанас Костов, адвокат по интернет право, в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю", с водещ Велина Велинова.

"Въпреки неглижирането от страна на България около 30% от приходите на ЕС и на страните членки идват именно от интелектуална собственост. За разлика от нашата страна обаче, повечето страни в ЕС са високотехнологични и затова е напълно логично тези нарушения да подлежат на санкции, чийто размер ще бъде сходен на нарушенията по регламентите за чистотата на въздуха."

Визирайки практиката си, адвокат Костов коментира, че най-многобройните нарушения на авторски права у нас могат да бъде сведени до създаването на т.нар. "огледални сайтове", които КЗК определя като проява на нелоялна конкуренция.

"Някой харесва вашия сайт и си купува сходен по име домейн, като след това копира дизайна на първоначалния. По този начин в интернет пространството се появяват почти два идентични сайта и се създава объркване на потребителя."

Гостът посочи като интересен пример за огледални сайтове в САЩ, казусът между певицата Мадона и уебсайта madonna.com. 

"Madonna.com преди това е бил порно сайт и певицата стартира съдебно производство срещу въпросните притежатели на домейна в арбитражния съд в Женева. В крайна сметка тя печели спора с аргумента, че притежава търговската марка "Мадона" много преди същестуването на домейна".

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" може да видите тук.