Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Вяра, реализъм и постоянство са предпоставките за успеха на предприемача

Дияна Вълчанова от Гозбаница, Стоян Вълев от Ento Sinergy и Николай Гроздев от Promoto, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 09.11.2020

21:08 | 9 ноември 2020
Обновен: 20:52 | 13 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Предприемачът, който рискува да стартира ново начинание в България, трябва силно да вярва в идеите си, да се вдъхновява от продуктите си, но и същевременно да е здраво стъпил на земята - да е наясно с какво се захваща и обективно да постави в ясни финансови рамки абстрактната си идея, за да бъде тя бизнес аргументирана. Тази теза споделиха Дияна Вълчанова от Гозбаница, Стоян Вълев от Ento Sinergy и Николай Гроздев от Promoto, които са сред участниците в кампанията "Вдъхновяващите 5" на Bloomberg TV Bulgaria по случай петия рожден ден на медията, в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю", с водещ Велина Велинова

"Припознавам кампанията "Вдъхновяващите 5" в идеята си Гозбаница, тъй като целта на Bloomberg TV Bulgaria е да вдъхновява и да подкрепя българските идеи", заяви Дияна Вълчанова.

Дияна Вълчанова,

Дияна Вълчанова, Гозбаница. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Проектът "Гозбаница" се зароди изцяло от една малка и на пръв поглед проста идея, която впоследствие се оказа, че работи -  преди време около Коледа попитах майка ми за рецептата й за баница и впоследствие ми хрумна идеята защо пък да не напиша рецептата на готварската си престилка. От чисто емоционална гледна точка целта на моя проект е да се съхрани българското и кулинарното, създавайки мост между автентичното и съвременното.  Гозбаница е един прекрасен начин да се запазят българските гозби и рецепти."

Дияна Вълчанова сподели, че брандът й функционира от година и половина, като за първите четири месеца първоначалната инвестиция се е върнала изцяло. 

"През последната година проектът се издържа самостоятелно ... упоритостта, постоянството и вярата са формулата за успеха", добави още Дияна Вълчанова

Вторият участник в капманията Стоян Вълев заяви, че целта на неговата фирма Ento Sinergy е да помага в полза на околната среда както в България, така и в Европа.

Стоян Вълев,

Стоян Вълев, Ento Sinergy. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Основната дейност на Ento Sinergy е отглеждане на насекоми с хранително предназначение. След година и половина тестов и проучвателен период от февруари миналата година успешно стартирахме нашата ферма ... към този момент главно отглеждаме щурци, от които правим и брашно, което е с високо съдържание на протейни и Омега-3 и Омега - 6, като планираме да разширим дейността си и в отглеждане на така наречения брашнен червей"

"За съжаление обаче този сектор е все още отчасти непонятна територия и понякога се налага да работим на принципа проба-грешка, защото тънкостите са многобройни. Въпреки това нашият процес на работа е уникален сам по себе си, тъй като не работим по строго определена от американци, канадци или нидерландци система, а на базата на собствения ни опит и проучвания", сподели Стоян Вълев 

Във връзка с третия проект Николай Гроздев заяви, че promoto.bg е "абсолютна иновация за българския пазар по отношение на бързо оборотните стоки"

Николай Гроздев,

Николай Гроздев, Promoto. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Участваме с promoto.bg, която е онлайн платформа, свързваща производители, дистрибутори и търговски обекти. Изчислихме, че времето, което управителите на магазини и заведения губят в диктуване на поръчки, както и времето, което губят дистрибуторите в обработването на тези поръчки, се равнява на 160 млн лева годишно липса на продуктивност ... Платформата, която представлява B2B marketplace, решава именно този проблем"

От разговора с Николай Гроздев стана ясно, че от нейното стартиране преди повече от година платформата в момента има клиентска база от 1 500 търговски обекти, според които тя е едно "ценно решение на проблема, които преди дори не осъзнавали, че имат."

Целия разговор с тримата участници може да видите във видеото

Дигиталната кампания „Вдъхновяващите 5“, която Bloomberg TV Bulgaria организира по повод своята пета годишнина, съвсем скоро ще премине към своя втори етап. Остава по-малко от седмица до крайния срок, в който ще се приемат кандидатури.

Bloomberg TV Bulgaria ще приема заявки за участие от стартъпи, кандидати за вдъхновяващата петица, до 15 ноември включително. След това системата за кандидатстване ще бъде затворена.

Повече подробности и как може да се включите ще откриете на https://inspiring5.bloombergtv.bg/.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" може да видите тук.