Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Пандемията създаде нов вид хумор, базиран на креативността

Маргарита Доровска, директор на Дом на хумора и сатирата Габрово, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 27.07.2020

20:00 | 24 юли 2020
Обновен: 10:21 | 25 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Пандемията предизвика вълна от мемета, дигитални колажи и вицове в цял свят. Появи се особен вид хумор, базиран на креативността, скуката и многото свободно време. Това заяви Маргарита Доровска, директор на Дом на хумора и сатирата Габрово, в разговор с Вероника Тонева за рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю.

От разговора стана ясно, че в музея "Дом на хумора и сатирата" работят върху два дългосрочни стратегически проекта. Единият е свързан със създаване на нов сувенирен магазин, който е доста голям като площ. "Tова е първото изцяло кредитно финансиране за български музей", уточни гостът и добави, че това ще бъде най-големият музеен магазин в страната и ще функционира и онлайн.

"Другият проект е една огледална зала с различни оптически инсталации, огледални лабиринти и селфи кабинки с огледала", разкри Доровска.

По нейните думи в рамките на извънредното положение в музея са имали много амбициозни планове.

Маргарита Доровска подчерта, че всеки бизнес, свързан със събития, е претърпял трудност, като най-големият удар, според нея, е бил върху големите туристически музеи. Въпреки това Домът на хумора е бил сравнително облагодетелстван в това отношение.

Гостът посочи, че се наблюдава пренасищане на консумиране на изкуство онлайн. По нейните думи музеят е пространство, което прекъсва реалността и ежедневието.

Като положителен факт Доровска отбеляза появата на интересни дигитални артисти.

По темата за приходите гостът обясни, че музеите и галериите се финансират със субсидирана численост – всеки музей е оценен на брой служители и всеки служител носи определена сума годишно от порядъка на 17 хил. лв.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички участници в рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.