Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Рецептата за успешен винен туризъм

Милица Зикатанова, винарска изба "Вила Мелник", Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 20.07.2020

20:05 | 20 юли 2020
Обновен: 20:10 | 20 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

В момента има разцвет на винената култура на българите. Има много ресурси да се научи за виното и да се опитат различни вина. Има обучения и дегустации на много места. Ето защо българинът се интересува от отличителните черти на качественото вино и все повече посещава бутикови винарни. Това каза Милица Зикатанова, винарска изба "Вила Мелник", в интервю за Вася Николова, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю".

"Нашата изба е проектирана с идеята за винен туризъм. В нея по много логичен начин може да се проследи всяка стъпка на производствения процес. По този начин потребителят научава как се прави виното. Вижда, че това е усилена и творческа работа. Турът завършва с дегустация, на която разказваме за всеки сорт вино и производствения процес".

Зикатанова обясни, че завишеният интерес се дължи на това, че от 5-6 години се занимават усилено с винен туризъм, явяват се на множество изложения и присъстват във винените листи на топ ресторанти. "Нашата мисия е да запазим и да възродим мелнишките уникални сортове и да правим мелнишки вина на световно ниво", заяви тя.

"Надяваме се до края на годината да има сериозно раздвижване на пазара. Има отново туристи в Мелнишкия регион и се наблюдава увеличение на консумацията. Надяваме се да няма втора вълна на коронавируса през есента, тъй като есента и зимата са най-силните ни сезони".

Зикатанова допълни, че основната им цел е да разпространяват вината си на все повече места. "Искаме потребителите с по-голяма лекота да намират нашите вина на пазара", уточни тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.