Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Иновативен проект спомага за производството на качествено вино

Благой Анастасов, съосновател на Bevine, Грета Стефанова, съосновател на WHISP, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 30.06.2020

20:20 | 30 юни 2020
Обновен: 20:33 | 30 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Нашият проект е в подкрепа на лозарите и винопроизводителите, които искат да взимат информирани решения и да следят състоянието на техните лозови масиви. Това се осъществява посредством сензори, които са разположени в самите лозови масиви. Нашата работа е да анализираме събраната информация и да се предоставят възможни решения за подобряване на качеството на гроздето. Това каза Благой Анастасов, съосновател на Bevine, в интервю за Живка Попатансова, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" .

"Вярваме, че качеството на виното зависи от качеството на продукцията", коментира Анастасов.

"Решихме да се фокусираме върху тестовете на нашия продукт. С времето преценихме, че нашата сила е в разработката на софтуера, който прави анализ на данните. Затова намерихме партньори, които поставят сензори във винарните".

По думите му целта е да тестват на максимално много места в страната, за да може решенията и анализът да са точни.

"В другите страни иновациите в сектора се приемат по-отворено", смята Анастасов. 

Грета Стефанова, съосновател на WHISP, говори за приложението на стартъпа, което е създадено с цел да помогне на потребителите да се интегрират в здравната система на различни европейски държави.

"Идеята се роди от личния ми опит и премеждията в здравните системи. Сблъсквала съм с въпросителните как да се интегрирам в една здравна система, когато се преместя в нова държава".

Стефанова определи WHISP като пътеводител в здравните въпроси, който подпомага потребителите да се ориентират в това какъв е пътя за регистрация, за да се сдобият с медицинска помощ. "Ние сме административен гид за млади и пътуващи хора, които често сменят държавата за живеене", уточни тя.

Вижте целите интервюта във видеото.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" вижте тук.