Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Руски уран - енергийна зависимост или подценен актив за инвестиции

Огнян Николов, индивидуален инвеститор, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 29.03.2022

19:30 | 29 март 2022
Обновен: 14:35 | 1 април 2022
Автор: Николета Рилска

Войната в Украйна ще промени потоците на уран, тъй като 100% от производството на Казахстан, който е най-големият производител, и на Узбекистан преминават през Русия. Цените на урана ще вървят силно нагоре в новите условия и достигането на 150 долара за паунд ще се случи много по-рано от прогнозите дори на най-оптимистичните анализатори. Това мнение изрази Огнян Николов, индивидуален инвеститор, в интервю на Красимир Чешмеджиев за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю".

Николов отбеляза, че Русия не е сред водещите производители на уран в световен мащаб, но има силна позиция при обогатяването му. Според него санкции срещу руския обогатен уран не са изключени на фона на ситуацията в Украйна.

“Самите военни действия създават несигурност, а капиталът не обича несигурност”.

По отношение на новата реалност експертът отбеляза, че вероятно Казахстан и Узбекистан ще се насочат към Китай заради географската си близост и възможността така да избегнат трети и четвърти играчи при преноса. Той прогнозира САЩ да запълват липсите на локално ниво, а страните от Европейския съюз да търсят решения самостоятелно.

“Щом се променят потоците, вече трябва да се изгради нова структура и търсене, така че цените ще се променят”.

Николов коментира и възможните начини за добиване на експозиция към уран, включително чрез инструменти, които следят спот цената на урана, и компании, които се занимават с атомна електроенергия.

“Картинката се обърна на пазара на уран. Мечият пазар, който продължи 10 години, и пренастройването на потоците е интересно за производителите в САЩ. Това може да стане най-желаната и най-доходоносна инвестиция за следващите 10 години”.

Гостът отбеляза, че пазарът е силно цикличен, а сред производителите, които биха могли да запълват евентуални липси изброи Нигер, Мали и Австралия.

По думите на Николов при промяна на условията е добре инвеститорите да преразгледат и стратегиите си. Според него сред големите печеливши от новата среда ще са логистични компании и пристанища.  

“Резултатите ще са диаметрално противоположни - няма да има средно - или си се напаснал на новите условия и печелиш, или губиш”,

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.