Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Инвестицията в уран е по-апетитна от всякога

Огнян Николов, инвеститор, в "Bloomberg TV Интервю", 27.12.2021

19:30 | 5 януари 2022
Обновен: 13:27 | 6 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Цените на фирмите, добиващи уран, избързаха много преди цикъла и в момента спадат. Това каза Огнян Николов, инвеститор, в интервю на Красимир Чешмеджиев за рубриката "Bloomberg TV Интервю". 

На въпроса дали сега е подходящ момент да се започне инвестиция в уран гостът подчерта, че "трябва много да се внимава", защото има изразена цикличност. "Влизаш, когато цената е на дъното и излизаш, когато е на върха, но за това се изисква изключителна дисциплинираност и следене на актуалната информация". 

"Има три вида фирми. Едните са т.нар. "силни момчета". Те са с по-голяма капитализация и не могат да се качат много по-нагоре, но те вече са оценени високо. Вторите са тези, които имат доказани залежи или са затворили заради ниските цени. Те са с по-голяма волатилност, отколкото компаниите в първата група. В третата група са най-спекулативните компании - фирми, които обещават, че ще намерят залежи и искат пари от борсата, за да правят проучвания и сондажи". 

От гледна точка на инвеститора тези фирми имат различна структура, обясни инвеститорът. "С най-ниска ценова себестойност, но само на база преки разходи, без финансиране и маркетинг, се води, че са първите двама участника - Kazatomprom и Cameco. Аз се съмнявам в цената, която дават на първо ниво на разходите, но като цяло се смята, че 40-50 долара са за тези, които имат ниска себестойност".

"Тези двама участника, Kazatomprom и Cameco, предлагат 40% от урана, който се добива. ОПЕК е смешен в сравнение с олигопола, който има в урана. Практиката и теорията на игрите показва, че когато са двама-трима, те винаги се договарят. Аз мисля, че те ще се договорят да вдигнат цената. Още повече, че на последната презентация на числата Kazatomprom каза, че ще направи подобен фонд, какъвто направи Sprott". 

Sprott Physical Uranium Trust е ETF върху дневната цена на урана, обясни гостът. "Това е изключително голяма революция, защото преди тези цени бяха само по договаряне и нямаше никаква прозрачност. Беше изключително манипулативно. Чрез създаването на този финансов инструмент се дава прозрачност и пряка възможност за участие на този пазар. Това не беше възможно до 17 август 2021 година". 

От момента, в който Sprott влезе да купува уран, цената се качи, но тя все още е под себестойност и може да мотивира нови производители, добави Николов. "Според мен сегашно влизане е изключително добро като тайминг и тези, които успеят да издържат на волатилността, защото пазарът на природните ресурси е много волатилен, ще направи добри печалби". 

"Това, което повечето финансови институции казват е кога да се влезе, но никога не казват кога да се излиза. Лично мое мнение е, ако някой реши да влезе 100% сега, стъпките трябва да са примерно - при вдигане до 60 долара да продаде на 10%, после като стане на 70 - още десет и в никакъв случай да не става алчен за по-големи печалби, защото пазарът никога не позволява да се реализират свръхпечалби. Той има собствена логика". 

Правят се много предположения как ще се развие уранът и до къде ще стигне, отбеляза Огнян Николов. "Миналият цикъл беше с пик 137 долара, като на миналия цикъл нямаше Twitter, интернет комуникацията между индивидуалните инвеститори беше много ограничена, а сега имаш възможност да се информираш по-добре". 

"Аз лично очаквам цените на урана да минат стария връх"

Съветът ми е начинаещите да се учат от старите инвеститори, посъветва Николов. По думите му те казват "Колкото по-голям е върхът, толкова по-голямо ще е падането". "Аз ще допълня, че колкото повече е паднала цената, толкова повече ще се вдигне цената. След Фукушима, десет години, имахме цена на урана под себестойност. В момента има един много тежък за производителите момент, но за инвеститори, които успеят добре да преценят момента, това ще е голям шанс, защото никога не съм виждал ресурс или услуга да е в такъв недостиг"

Гостът подчерта, че при инвестирането страхът и алчността са най-лошите съветници. Той препоръча да се излиза "на порции" и никога да не се съжалява. "Защото ако съжаляваш, влизаш пак, пазарът пада и всички печалби изчезват". 

Как историята на урана влияе върху инвестиционните очаквания? Какви са фазите, през които са преминали инвестиционните нагласи на участниците на този пазар? Кои са държавите в Европейския съюз, които са про и кои против развиването на ядрената енергетика, което има пряко влияние върху цените на урановата руда? В кой лагер попада Източна Европа? Как Китай решава проблемите си с електроснабдяването 100 години напред със смела крачка в посока ядрена енергия?

Коментарът изразява лично мнение и не е препоръка за покупка. 

Цялото интервю вижте във видеото.