Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Използването на насекоми за животински фураж може да спести пари на животновъдите

Ксавие Марсенак, основател на "Nasekomo", Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 10.11.2021

11:30 | 13 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Компанията "Nasekomo" е един от пионерите в България в отглеждането на насекоми. Те са много добър източник за фураж за земеделските животни. В същото време отглеждането на мухите изисква много по-малко земя, енергия и ресурси. Това каза Ксавие Марсенак, основател на "Nasekomo", в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Ксавие Марсенак идва в България през 1991 г. През 2017 г. е създадена компанията "Nasekomo", като целта ни беше да е екологично целесъобразна. Ние използваме отпадъчни продукти от хранителната индустрия, които превръщаме в протеини и мазнини, използвайки силата на насекомите.

Според законодателната рамка на ЕС протените от насекоми са одобрени за фураж за животни, но не и за храна за хора.

"За разлика от рибеното брашно и соята протеините от насекоми съдържат антибиотици, които защитават самите животни. Направихме тест в една голяма свинеферма в Украйна с нашите продукти, при който се опитвахме да създадем продукт, без да ползваме на антибиотици".

Храненето на животните с протеина от насекоми може да спести пари на животновъдите, които купуват антибиотици, тъй като храната от насекоми е по-близка до естествената храна на животните. Насекомите са част от цялата хранителна верига.

Ксавие Марсенак разказа повече за предстоящите планове на компанията.

"В град Елин Пелин създадохме наше предприятие за развойна дейност, за да тестваме нашите технологии. В село Лозен отваряме нов производствен център. Планираме да отворим и голям завод в Източна България, като вече започнахме преговорите с няколко потенциални партньори там. Инвестицията ще бъде в размер на около 40 милиона лева. За нас е важна концепцията на кръговата икономика", каза гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.