Вятърът на промяната при дебитните и кредитни карти

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

19:55 | 11 декември 2020
Обновен: 13:42 | 12 декември 2020
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

 

Преди беше немислимо клиент да извади нова дебитна или кредитна карта без посещение в банката. Пандемията доведе до генерално преосмисляне на подхода. Сега е възможно клиентът да си отвори сметка и да подаде заявление онлайн, да подпише договора с електронен подпис и картата да му бъде издадена и доставена по куриер на посочено от него място. Това сподели Виктор Цветков, началник отдел „Картов бизнес“ в Пощенска банка, в третия епизод от новия сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Темата на разговора е „Кредитни и дебитни карти – нови технологии, сигурност на разплащанията, потребителско поведение“. Водещ е Христо Николов от сутрешния блок на бизнес телевизията и предаването "ИмоТиТе".

"Новите технологии правят възможно и моментното издаване на дебитна или кредитна карта", обясни събеседникът.

"Издаването на дебитна карта отнема общо 10 минути, като за целта се използват специални машини, поставени в най-посещаваните клонове".

"Пандемията насърчи използването на банкови карти, през май т.г. се правеха средно по 3,2 трансакции месечно, а през октомври – по 4. Причините: хората не искат да пипат банкноти и монети, заради опасността от заразяване, а все повече търговци предлагат възможност за плащане чрез ПОС терминал", каза Виктор Цветков.

Все повече потребители използват банковите карти и за по-малки покупки. Преди 2 години средната сума на трансакция с банкова карта, издадена от Пощенска банка, е била около 120 лв. Сега за дебитни карти средната сума е 60 лв., а за кредитни - около 70 лв.

Какво трябва да знаете за двуфакторната автентикация при онлайн покупки, която беше въведена през 2020 г.?

Как да се предпазите от измами при поръчки по интернет?

Какви са предимствата на безконтактните банкомати?

Как се разсрочват вноски при покупки с кредитни карти?

Чуйте отговорите в третия епизод от втория сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.