Защо притесненията за 5G мрежата са по-големи от тези за предишните мрежи?

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

15:40 | 2 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

С всяко ново поколение мобилни мрежи телекомите се сблъскват с притеснения от страна на потребителите. Фактът, че чуваме повече за опасенията за 5G е свързан с по-големия мащаб, заради различните канали, по които различните новини достигат до хората. Това коментира в подкаста Update на Bloomberg TV Bulgaria  с водещ Елена Кирилова главният технически директор на Vivacom Радослав Златков.

„Преди това каналите не бяха толкова много. Сериозните източници бяха повече и бяха по-четени и слушани“, посочи той.

По думите му компанията се опитва да обясни на разбираем език на потребителите каква точно е ситуацията, така че те да са максимално информирани.

„Неслучайно, когато говорим за честоти, всички ние казваме те да бъдат „освободени“, което означава, че и в момента се ползват. И те се ползват на едни много по-високи нива - от военни и други организации, от телевизия“, допълни Златков, подчертавайки, че въпросните честоти, които ще се ползват за 5G не са нови нито за България, нито за Европа.

Сред тях попадат 700 MHz, „които доскоро бяха ползвани от броудкаст телевизията и отчасти от военните, 3,6 GHz, които също се ползват за подобни нужди, а Wi-Fi рутерите работят на съвсем близка честота до тях.

„Тези честоти не са нови. Въпросът е, че хората не са информирани и се притесняват“, уточни Радослав Златков.

Припомняме, че в края на септември Vivacom пусна търговска 5G мрежа в централните градски части на всички областни центрове в страната. За целта използва досегашните си честоти, на които съвместно работят 4G и 5G мрежата.

Кога да очакваме търговете за необходимите за 5G честоти и как коронакризата ще повлияе на финансовите резултати на Vivacom чуйте в пълния запис.