Фаза 1 от търговската сделка на САЩ с Китай до голяма степен е мъртва: Йорг Вутке - част 2

Йорг Вутке, Председател на търговската камара на ЕС в Китай

19:13 | 3 юни 2020
Обновен: 19:21 | 3 юни 2020
Автор: Петя Кушева

Според икономистите това е краят на икономическото моделиране, което означава, че наистина е трудно да се определи къде се насочваме с оглед на бъдещите сценарии. Йорг Вутке коментира доклада, който излиза през следващата седмица: "Нашето обичайно проучване на доверието. И го нарекохме навигиране в тъмнината. Мисля, че това казва всичко. Много е трудно. В същото време мисля, че е много важно да следите голямата картина.

Ако погледнете БВП на глава от населението, потенциалът за растеж на Китай за следващите 10 години, бих казал че Китай представлява 30% процента от глобалния растеж. Така че по някакъв начин трябва да се притесняваме от тази моментна ситуация, трябва да сме подготвени, но в същото време не трябва да забравяме, че Китай е и ще остане най-големият пазар в историята през следващите години."

В случай, че САЩ отмени специалния търговски статут на Хонконг, това влияе на вида бизнес модел, който се следва, каза Вутке: "Харесваме този световен азиатски град Хонконг, свободата на словото, свободата на събранията, свободата на информация и така нататък. И да, това не е добре като стъпка назад и се надяваме, че няма да бъде изпълнено така, както се страхуваме, че може да бъде. Но в същото време ще трябва да видите, че всъщност действията на Тръмп като че ли нямат много лостове."

Назад към първа част на разговора.