Икономист: Държавата не може да компенсира за това, че светът не е същият

Лъчезар Богданов, икономист, Светът е бизнес, 16.03.2020

21:48 | 16 март 2020

Идеята, че държавата с бюджетен ресурс може да компенсира всички пропуснати ползи от това, че икономиката и светът не са същите, каквито бяха миналата година, е неизпълнима. Това каза икономистът Лъчезар Богданов в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“Опитът да се поддържа на изкуствено дишане бизнес, който генерира между 6 и 8 млрд. лв. приходи годишно, е доста абсурден”, коментира Богданов по отношение на туристическия сектор.

Според него някои обекти могат да не отварят, като за тях сезонът ще е пропуснат, което по същество не е прецедент. “Подкрепа може да се мисли за тези, които имат инвестиционни кредити”, добави гостът.

По думите на икономиста основните сценарии за момента са зависими от това с каква скорост ще бъде преодоляна здравната криза. “Не знаем доколко мерките ще дадат резултат... доколко ще се разпространи заразата”, заяви той.

“Има няколко сценария - единият е за кратък и дълбок шок за стопанската активност, след което икономиката ще се възстанови. Така предимно цената ще е финансова”.

“По-лошият вариант е за продължителност на мерките и ограниченията и промени в т.нар. глобалната стопанска интеграция”, добави Богданов.

“Това е криза с отворен край... Не знаем кога ще приключи тя. Това е здравен проблем, който може да се влоши”.

Експертът отбеляза, че няма как да се избегне ударът за бизнеса.

“Оттук насетне каквито и мерки да има, те няма как да изтрият загубата. Тя може да се преразпредели през фиска на всяка страна”.

“На този етап разумният подход е да се прилагат целенасочени мерки, които облекчават пряко засегнатите”, смята Богданов. Той добави, че те трябва да са насочени към съхранение на това, което трябва по-късно да започне да се възстановява - икономиката.

Вижте целия разговор във видео материала.