Горанов: Ще се въведат мерки за съхраняване на заетостта

Финансовият министър заяви, че държавата е готова да поеме 60% от заплатите на служителите от засегнатите фирми

17:49 | 16 март 2020
Обновен: 17:50 | 16 март 2020
Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС
Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

Държавата е готова да осигури 60% от заплатите на хора, които дадена фирма иска да съкрати заради кризата, предизвикана от коронавируса, съобщава Investor.bg.

Ще се предложат изменения в Кодекса на социално осигуряване и ще се изгради механизъм, при който юридически лица, които са изправени пред избора да освободят свои служители, да могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали сега. Мярката ще бъде тримесечна. 

Желаещите фирми ще кандидатстват пред службите по заетостта с подаване на информация за броя и лицата, за които искат тази подкрепа. Това стана ясно от съвместен брифинг на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Те обявиха пред медиите пакет мерки в подкрепа на бизнеса след срещата им с работодателските организации.

По думите на Горанов са дошли добри предложения и смислени оценки, както от страна на работодателите, така и от страна на национално представените организации на работниците и служителите. По думите му двата механизма, чрез които ще се работи, са свързани със заетостта и осигуряване на буфери по отношение на търговските фирми, които са с кредити и имат притеснения по тяхното обслужване. 

Най-съществената мярка ще е насочена към подкрепа за запазване на заетост във фирмите, които изпитват ограничения на своята дейност заради мерките на правителството по извънредното положение.

Горанов уточни, че стопанската дейност в страната може да се провежда, като конкретизира секторите на строителството, услугите и банкова дейност. Основното ограничение е да не се допуска струпване на много хора на едно място, уточни финансовият министър.

Това, което е забранено са ресторанти, увеселителни заведения, места, където се струпват много хора, припомни той.

Финансовият министър обяви още, че ще предложи увеличение с пакет от 500 млн. от капитала на Българската банка за развитие, което ще служи в две направления. Едното е издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, а другото – ББР да участва временно в капитала на дружества с опция за обратно изкупуване. Това ще става с посредничеството на търговските банки. Горанов изтъкна, че това означава временно безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е нула.