Имотите след пандемията: спад на инвестиции, замразяване на строежи, предоговаряне на наеми

Страхил Иванов, управител на “Явлена” и бивш председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, ИмоТиТе, 22.03.2020

21:40 | 22 март 2020

Ако на имотния пазар не се реализират сделки два или три месеца, това не е страшно. Хората разбират необходимостта от отлагане. Подобен случай на замразяване на икономиката и пандемия досега не е имало. Това каза Страхил Иванов, управител на “Явлена” и бивш председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в предаването “ИмоТиТе” с водещ Христо Николов.

“Пред последните 2 седмици пазарът е много интересен. Има градове в страната, в които активността се увеличи - черноморските например. В големите градове обаче интересът намалява”, посочи Иванов.

“Хората трябва да има къде да живеят. Пазарът на недвижими имоти е вечен, той няма да се промени тотално - да, забавя се, но той не спира”.

Според Иванов евентуална криза ще засегне агенциите за имоти и брокерите, на които клиентите нямат доверие - тези, които са подавали лъжливи оферти, които са спекулирали.

По думите на експерта неясната обстановка не дава възможности за прогнозиране какво ще се случи на пазара

“Всичко е въпрос на срок. Прогноза за това ще паднат ли цените никой не може да даде”, коментира той.

Иванов очаква през следващите седмици да има замразяване на обекти ново строителство. Той обясни обаче, че това няма да се отрази на пазара, тъй като броят на новозапочнатите сгради е голям.

Наемният пазар е този, който ще отвори ниша и ще се развие от гледна точка на предоговаряне на условия”, заяви експертът.