Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Посещение при нотариус в извънредно положение – само за спешни и неотложни заверки

Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара, Бизнес старт, 19.03.2020

09:19 | 19 март 2020

Работата на нотариусите би трябвало да намалее драстично при това обявено извънредно положение. Нотариусът не може да затвори кантората си, защото той изпълнява държавни функции, но ще могат да се правят само спешни и неотложни заверки, като се спазват всички санитарни изисквания. Това каза Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Очакква се парламентът да ограничи временно дейността на нотариалните кантори със Законопроекта за действията по време на извънредното приложение. 

„Ще има ограничаване на сделките с имоти и затрудняване в прилагане правото на собственост, но извънредното положение го налага. Казано по друг начин в момента няма хора по канторите“.

Димитър Танев обясни, че с промените ще бъде възпрепятствано сключването на някои сделки. По неговите думи за всяка нотариална заверка ще трябва да има обективност за спешност, която лицето да обоснове в писмен вид. При посещение в кантора пък трябва да бъде спазено изискването да няма повече от двама души в едно помещение, като те трябва да бъдат с маски и ръкавици.

Гостът каза още, че на гражданите, които нямат предпазни средства, им се предоставят такива на място.

„Ако се наложи забрана за излизане на възрастните хора, нотариусите би трябвало да ги посетят в дома ми“, посочи още Димитър Танев.

Целия разговор гледайте във видеото.